El Forn del Vidre tanca el seu centenari amb un homenatge al seu fundador

Instal·len una placa commemorativa a la Plaça del Forn de Vidre en record al fundador de Cristalleries de Mataró, Josep Ros Serra, i els seus promotors

La Cooperativa Cristalleries de Mataró, coneguda com el Forn del Vidre, ha posat el punt final aquest cap de setmana a la celebració dels actes del seu centenari. Ho ha fet un any i mig després del previst, a causa de la pandèmia, i amb la instal·lació d’una placa commemorativa a la Plaça del Forn del Vidre, al centre de Mataró. Des d’aquest diumenge, la ciutat recorda amb aquesta placa el fundador de la històrica cooperativa, Josep Ros Serra, i els seus promotors.  

El segon tinent d’alcalde, Sergi Morales, ha destacat a Mataró Audiovisual el simbolisme de l’acte, no només per a la cooperativa sinó per al conjunt de la capital del Maresme. Segons Morales, amb aquesta placa Mataró reconeix les persones que van fer possible el Forn del Vidre; la seva producció vidriera– tot un referent a Espanya durant el segle XX- i el moviment obrer de la ciutat.

Precisament, el president de l’Associació de Vidre Bufat Mataroní, Marcel Estrems, ha recordat el paper clau que va tenir la cooperativa a nivell estatal els anys previs a la guerra civil i després, ja amb la dictadura. De fet, en diferents moments dels seus més de cent anys d’història, Cristalleries de Mataró va ser la principal productora de bombetes i termòmetres d’Espanya. Per això, Estrems reclama que Mataró sigui reconeguda com a ciutat vidriera.

L'acte ha comptat amb la presència de la historiadora Margarida Colomer; la néta de Josep Ros Serra, Clara Galceran; i l’alcalde, David Bote, entre d’altres personalitats.  La instal·lació de la placa commemorativa s’ha acompanyat de l’actuació dels Capgrossos de Mataróe han aixecat un pilar simbòlic.

Informa: B. Doñate / Imatges. È. Andrès