El 25% dels locals d’oci nocturn del Pla d’en Boet estan en traspàs

El Gremi d’Hostaleria i Turisme afirma que s’han perdut una quarta part dels negocis d’oci nocturn a la ciutat durant la pandèmia. Entre els que queden oberts, un dels que més pèrdues ha patit és el Grup Cocoa, amb un manteniment de 60.000 euros mensuals.

Oci nocturn a Mataró
Fotografia: Mataró Audiovisual

Una quarta part dels bars musicals i les discoteques del polígon del Pla d’en Boet està en traspàs, i a cada mes que passa, el seu preu baixa. Així ho afirma el representant de l’oci nocturn al Gremi d’Hostaleria de Mataró i propietari del bar Skyros, Sergi Vallbona. De fet, el gremi està preparant un expedient amb les pèrdues i els greuges del sector durant la pandèmia per avaluar l’impacte real que la covid ha tingut en el sector. A més a més, considera que es podrien haver obert les terrasses més enllà de dos quarts d’una de la matinada durant l’estiu, amb l’objectiu de controlar les aglomeracions en espais públics i els botellots. El prop d’any i mig de tancament, explica Vallbona, no només ha suposat un fort impacte econòmic entre el sector, sinó que també ha tingut efectes psicològics entre els propietaris.

El Grup Cocoa, un dels grans operadors a Mataró, denuncia que la situació econòmica del sector està arribant al límit. En un mes tipus, les despeses de manteniment s’enfilen fins als 60.000 euros i, durant aquesta fase de tancament, les han hagut de pagar amb crèdits ICO, que després hauran de retornar, i sense cap ingrés. Per contra, afirmen que només han rebut 170 euros d’ajudes estatals i 1000 de municipals. Uns 20 treballadors encara segueixen en ERTO, tot i que el març del 2020 n’eren més de 100. Verònica Martínez, representant del negoci, explica que no és perquè s’hagin pogut reincorporar, sinó perquè han deixat la feina. Els ERTO acaben el 30 de setembre i, si no es renoven o es permet la reobertura de l’oci nocturn, Cocoa veu difícil mantenir el negoci. De fet, el grup es va sumar a la vaga de fam de la setmana passada per reclamar diàleg entre institucions i propietaris, que va finalitzar ahir amb la reunió entre les dues parts.

La trobada que es va celebrar entre oci nocturn i Govern va acabar sense un calendari d’obertura, però sí amb un horitzó més clar. La Generalitat ha fet saber al sector que es podrà parlar d’aixecar la persiana quan els ingressats per covid a les UCI baixi del centenar, una xifra encara llunyana tenint en compte que avui n’hi ha 316. La setmana passada el TSJC va avalar el tancament de l’oci nocturn per, com a mínim, quinze dies més.  

 

Informa: E. Sitjà/ B. Doñate