Can Dimas, més de cent anys de referència gastronòmica i ciutadana

El popular restaurant familiar, situat al bell mig del passeig Marítim de Mataró, rep un dels Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris, que atorga la Generalitat

Pocs establiments poden presumir de tenir més de cent anys d'història. A primera línia de mar i davant de la platja de Mataró, s'aixeca Can Dimas, un restaurant convertit en un punt de referència no només gastronòmica sinó també ciutadana. Un negoci familiar que va néixer del mar i que deu la seva fama, sobretot al peix i al marisc, i a un estil propi i tradicional.
 

Regentat primer per la família Fàbregas; des del 1978 el restaurador Jordi Morist, que aleshores també dirigia dos hotels a la ciutat i el popular bar Canaletes, n'és el propietari, però qui se n'encarrega del dia a dia des de fa més de vint anys és Cristian Herrero, la seva segona generació.

Tot i que no hi ha una referència exacta de quan va obrir Can Dimas, hi ha fotografies i testimonis familiars que parlen de finals del segle XIX o de principis del segle XX. Sigui com sigui, les imatges mostren una barraca de fusta a tocar de les barques i el rotllo, on cada tarda es reunien els pescadors per vendre el peix.

Cristian Herrero, encarregat de Can Dimas: Era una barraca petita per fer refrigeris, un cafè o prendre alguna cosa calenta. Amb els anys es va anar modificant i els germans Fàbregas van fer-lo més gran i van demanar permisos. El primer que vam trobar data de 1921 i per això hem pogut celebrar els 100 anys, però el negoci ja funcionava molt abans

Les ganes de deixar constància de l'efemèride va portar els propietaris a buscar documentació que acredités els cent anys i el primer registre oficial que s'hi va trobar data de 1921. El fundador, Dimas Fàbregas, havia demanat a l'Ajuntament que li fessin arribar l'aigua fins a l'hostal, que havia reformat.
D'una petita taverna, que acollia els pescadors després de feinejar, en va passar a un espai més ampli que durant dècades va estar associat als grans àpats i les celebracions de tota la comarca.

Durant tot aquest temps, el negoci n'ha vist de tots colors. Canvis d'emplaçaments, quan es va desviar la carretera N-II i van obligar a moure les vies del tren; i alguns ensurts, quan un fort temporal va amenaçar l'edifici i van ser els mateixos pescadors el que van protegir-lo amb barques. Segons l'encarregat de l'establiment, el secret d'aquesta longevitat no és altre que la constància i haver aconseguit fidelitzar els clients.

Ara el restaurant ha estat reconegut en la 22a edició dels Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris que atorga la Generalitat.

Cristian Herrero, encarregat de Can Dimas: En Jordi Morist i la Núria, que són els propietaris, els va fer molta il·lusió recollir un premi que reconeix la trajectòria professional i haver mantingut un local i el nom de Can Dimas

La història del popular restaurant ha quedat recollida en un llibre escrit pel periodista Santi Carreras, que es va publicar l'any passat. El treball "Can Dimas, més de 100 anys" dona testimoni de com l'establiment ha sabut adaptar-se als successius canvis històrics.

Al tradicional receptari i especialitats de la casa se sumen ara noves elaboracions que mantenen el sabor mediterrani. Can Dimas encara presumeix dels seus arrossos, guisats mariners, peixos, però l'oferta actual inclou també carns i productes de proximitat que aporten a la carta un segell personal de modernitat.

Informa: Ll. Martínez