Caiguda d'un 70% de l'ocupació hotelera aquest estiu al Maresme

L'ocupació hotelera se situa al Maresme en un màxim del 20% de mitjana setmanal, a falta de dades definitives. Ho ha avançat el president del Consorci de Promoció Turística del Maresme, Joaquim Arnó, que ha fixat en el 30% d'ocupació en els càmpings de la comarca. Unes xifres que es poden atribuir a la manca de turisme estranger que ha viatjat al nostre territori aquest estiu, a conseqüència dels efectes de la pandèmia, i de l'altra, a què el turisme autòcton ha apostat sobretot per destinacions de muntanya. A falta de donar per tancada la temporada i comptar amb dades definitives, les xifres disten molt de les de l'any passat, quan el percentatge d'ocupació hotelera a la comarca va fregar el 90%. 

Però no tots els hotels s'han vist en cor d'obrir les portes. Alguns d'ells s'han mantingut tancats i d'altres han obert únicament el mes d'agost. Segons apunta el president del Consorci de Promoció Turística del Maresme, Joaquim Arnó, aquests establiments probablement tampoc podran obrir les portes per Nadal. Molts d'ells, doncs, corren el perill d'acabar tancant de manera definitiva. Uns negocis i llocs de treball que es perdrien, tenint en compte la dificultat que representaria començar de zero amb les mateixes característiques.

Gairebé un 70% dels hotels del Maresme han hagut de tancar a causa d'aquesta crisi sanitària, un d'ells és el URH Ciutat de Mataró que des de l'inici de la pandèmia encara no ha pogut reobrir portes. Altres hotels que si que han pogut obrir, com l’Atenea Port, ho han fet perdent gairebé un 30% d’ocupació respecte anys anteriors i es queixen de la manca de recursos i la tardança en la presa de decisions. L’allargament dels Ertes passa a ser ara una de les mesures vitals que reclamen els hotelers per revitalitzar el seu sector fins que torni la normalitat en l’activitat turística.

La dràstica reducció del turisme a la comarca està provocant, segons el Consorci de Promoció Turística del Maresme, que es redueixin notablement les habituals contractacions d'estiu. Això es veurà reflectit de manera inevitable a les dades d'atur dels mesos vinents. Segons l'Organització Mundial del Turisme, el negoci turístic internacional pot caure fins al 80% i es poden perdre 120.000 llocs de treball a tot el món.

Informa: C.Sánchez/G.Lira/J.Monfort