Alerten que hi ha 3.000 llocs de treballs menys que fa dos anys a la comarca

Així ho revela un estudi de la Cambra del Maresme que, tanmateix, també apunta a una petita recuperació del sector respecte de l'any passat

El Mercat del treball al Maresme encara està tocat per l'impacte de la crisi derivada de la pandèmia. I és que un estudi de la Cambra del Maresme, elaborat conjuntament amb el Gabinet d'Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona, alerta que hi ha 3.135 llocs de treball menys que fa dos anys a la comarca. No obstant això, l'estudi també mostra que si es fixa la vista un any enrere, el mercat de treball es va recuperant a poc a poc. En aquest sentit l'Informe trimestral del teixit empresarial i mercat de treball analitza l'evolució dels llocs de treball a la comarca i s'observa que aquests han augmentat un 5,8% el juny del 2021 respecte a un any enrere, la qual cosa fa que la xifra absoluta ascendeixi fins als 138.826 llocs de treball. Aquestes dades, publicades aquest mes d'agost reflecteixen els números comparatius que van des del juny del 2020 (en plena desescalada del confinament estricte) fins al mateix mes d'enguany. Per tant, si es comparen les xifres amb les del juny de 2019 (abans de la pandèmia) l'evolució és negativa amb una disminució del -2,2% , però és positiva respecte el desembre del 2019.

L'anàlisi també apunta que el mercat del treball de la comarca està tenint una recuperació superior a la registrada pel conjunt de Catalunya on la xifra d'afiliacions segons seu de l'empresa s'ha incrementat un 4,8% el juny en comparació als valors de fa un any.
El document plasma també que la comarca ha tancat el segon trimestre amb 27.156 persones aturades, fet que representa la xifra més baixa que s'ha registrat des dels inicis de la pandèmia, tot i que 3.850 persones que encara es troben en situació d'ERTO.

Per sexe, la disminució anual és més intensa entre els homes (-10,3%) que entre les dones (- 6,7%). La variació de l'atur per trams d'edat ha oscil·lat entre el -25,7% de les persones més joves (menors de 30 anys) i l'augment en un +2,4% en la franja dels 55 anys o més, tractant-se de l'únic grup que registra un creixement. Per últim, l'atur disminueix a tots els tipus d'ocupació, a excepció dels treballadors en activitats agrícoles, ramaderes i pesqueres (+4,4%), i destaca la caiguda en termes relatius dels professionals científics i intel·lectuals (-17%).

Finalment la Cambra del Maresme ha tornat a denunciar, de nou, la falta de dades territorials per abordar una profunda anàlisi economicoempresarial de la recuperació econòmica comarcal. Segons la Memòria econòmica de Catalunya 2020, el Maresme va tancar el 2020 amb 11.590 empreses. Però segons denuncia la Cambra maresmenca, des d'aquest període s'ha deixat de quantificar la dada, atesa la falta d'actualització per part de l'Observatori de Treball i Model Productiu que elabora la Generalitat.