Una setantena d’aparadors comercials apropen l’art a la ciutadania

La iniciativa 'Art als aparadors' ha creat una sinergia entre els comerços locals de la ciutat i el món de l'art convertint Mataró en un museu obert fins al 22 de maig

Fotografia: tvmataró

La botiga Alemany, la floristeria Frèsia o Vinya Rosa són només tres de la setantena de negocis que des del dia 6 de maig fins al 22 estan acollint obres d’art als seus aparadors.

Antoni Luís (president Ass. Sant Lluc per l’Art): És una iniciativa que va començar molt tímidament ara fa 10 anys. En total hi participaven una dotzena d'establiments però la cosa va anar augmentant. A més, crec que els comerciants que hi participen estan molt conscienciats que és un acte de cara a la cultura però també de cara a lluir art a l'aparador. A més, l'aparador també llueix gràcies a l'art. És una cosa ambivalent. 

L’Antoni Luís, a més del president de l’Associació Sant Lluc per l’Art, també és un dels artistes que està exposant aquests dies als aparadors mataronins. Les seves obres, una que representa les quatre estacions i una altra que simbolitza una sirena amb els colors de la mediterrània, es poden observar a la botiga Alemany, al carrer Barcelona.

Patricia Prats (dependenta botiga Alemany): Els quadres són fantàstics. Hi ha moltíssima gent que para a mirar-los. Els quadres donen molta llum, molta vida a l'aparador. Creiem que la col·laboració amb els pintors està molt bé.

Darrere de l’Ajuntament, a la floristeria Frèsia  fent conjunt amb orquídies blanques s’hi poden trobar dues de les obres de la Mònica Vilert, guanyadora del Premi Internacional d’art ARTE BORGO.

Mònica Vilert (artista): A mi m'agrada jugar amb els diferents tons de blanc que n'hi ha molts. Sobretot, utilitzo materials que ja són blancs com per exemple el guix, la cera, la pintura... de diversos materials. 

Jaume Vilaseca (copropietari floristeria Frèsia): Des que va començar aquesta iniciativa, sempre hi hem col·laborat. Potenciar l'art de la ciutat és important. A més, a la botiga ens queda molt bonic. És una sinergia comercial i artística. El que fem cada any és, segons l'artista que ens toca, intentem no posar el quadre a l'aparador sinó involucrar tot l'aparador envers l'obra que ens porta.

Un altre dels negocis que participa en aquesta iniciativa és la botiga Vinya Rosa, situada a la Riera. Al seu aparador s’hi pot contemplar un quadre d’acrílic sobre tela d’Elisa Schaar.

Rosa Garcia (propietària botiga Vinya Rosa): Ja havíem participat en l'anterior edició. L'any de la pandèmia no va poder ser i aquest any hem volgut participar. És molt xulo. Veus molta gent que es para a l'aparador a veure l'art. Està molt bé. És una manera d'apropar la gent. 

Als establiments adherits a la iniciativa ‘Art als aparadors’ s’hi pot trobar un cartell amb un codi QR que, en escanejar-lo amb el mòbil, permet localitzar quines obres s’estan exhibint i on.

Aquesta campanya que vincula l’art amb el comerç local ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Associació Sant Lluc per l'Art, la Fundació Iluro, la Col·lecció Bassat, La Destil·leria i Negoci Empresa Mataró (NEM).

 

Aquesta notícia ha comptat amb la col·laboració d'alumnes de l'Escola les Aigües de Mataró.