Un nou recull d'articles ressegueix la relació de Cuyàs amb Mataró

El Mataró de Cuyàs aplega més de 200 articles que el periodista i escriptor va anar publicant a les revistes El Maresme, MataróEscrit i al diari El Punt.

“Un dia puc parlar de política, l’altre puc parlar d’una paella o dels formatges, un altre dia puc parlar de tvmataró i un altre del procés. De qualsevol cosa es pot fer un article, has de tenir una mica de rutina i de mà esquerra en fer-ho, però tot això s’aprèn”. D'aquesta manera tan informal, Manuel Cuyàs explicava a tvmataró l'any 2019 durant la presentació del llibre 'Sota el Barret', un altre recull d'articles, com s'ho feia per escriure les columnes que signava al diari. Tres anys després de la mort del periodista i escriptor mataroní, l'editorial Gavarres ha publicat una altra antologia: 'El Mataró de Cuyàs'.

A cura de Neus Pinart, membre de la Comissió Cívica d'Homenatge al periodista, el volum conté més de 200 articles. I la protagonista no podia ser una altra que la ciutat de Mataró. Unes peces que el cronista va anar publicant a les revistes El Maresme, MataróEscrit, al diari El Punt i en l'última etapa al diari El Punt Avui, des dels anys vuitanta i fins al 2020, l'any que va morir.

L'homenatge que representa la publicació del llibre, que fa poc temps que es troba a les llibreries, ha estat molt ben rebut i està sent tot un èxit de vendes.

Esteve Guardiola, llibreria Buc de Llibres: Ens va arribar una primera tongada de libres i els hem venut tots. N’hem demanat més i se segueix venent. Creiem que està sent un èxit i està molt bé.

I és que a banda de resseguir la relació de Cuyàs amb la ciutat que el va veure néixer, l'obra és un relat del seu temps, on hi té cabuda gairebé tot. No hi falten les bajanades urbanístiques, les pèrdues patrimonials, els nous hàbits i costums de la nova societat i el calendari festiu de Mataró, amb la seva preuada Missa de Les Santes.

Esteve Guardiola, llibreria Buc de Llibres: En Cuyàs havia escrit uns libres més memorístics, però hi ha una part de la seva obra, les cròniques de diaris, que és un material molt efímer. Buscar-los, recollir-los i ajuntar-los dona una visió de l’evolució de la ciutat de Mataró des d’una perspectiva molt particular.

Amb els ulls d'avui la seva mirada adquireix una dimensió nova. Segons el periodista Joan Catà, que ha prologat el llibre, rellegir aquest nou recull és molt més que un exercici de nostàlgia perquè els articles constitueixen un retrat viu i únic dels últims cinquanta anys de la capital del Maresme.

Tot i que aquest divendres s'havia de presentar el llibre a Barcelona, en el marc de la Setmana del Llibre en Català, l'acte finalment s'ha hagut de suspendre per la pluja.