Un challenge amb segell mataroní omple les xarxes de recreacions d’obres d’art

El confinament pel coronavirus pot ser una bona oportunitat per desenvolupar la imaginació, crear i aprendre. Això han pensat els impulsors del projecte artístic QuedAR’T a casa, una iniciativa amb segell mataroní que recull en un web unes 1.200 imatges d’obres d’art creades entre el Renaixement i l’actualitat i que tenen un nexe en comú: reprodueixen el món de la casa. El projecte s’ha traduït ja a sis idiomes. Però si el QuedAR’T a casa està tenint èxit és perquè inclou una secció participativa amb molt bona resposta. Es tracta d’un challenge on es repta els usuaris a recrear les obres d’art seleccionades i a publicar-les a Instagram, Twitter o d'altres xarxes socials amb el hashtag #artathomechallenge.

Darrere el projecte hi ha Maria Garganté, professora d’Art de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Manel Trenchs, un docent de l’Escola Pia Santa Anna de Mataró amb una llarga experiència en ensenyar fora de les aules. Segons Trenchs "la proposta ha tingut una acceptació molt gran", però, al professor "una de les coses més maques" del repte és que hi ha participants de totes les edats.  

De moment, el projecte ha rebut més de 200 recreacions des de Catalunya, Espanya, Itàlia i Sud-Amèrica. Així s’hi pot veure una adaptació de ‘La jove de la perla’ de Vermeer, o de famosos autoretrats de Frida Kahlo i Vicent Van Gogh. Un repte creatiu ideal per fer més fàcil el confinament i contribuir a l’enriquiment cultural.

El QuedAR’T a casa acabarà quan finalitzi l’estat d’alarma. Però no es descarta que tingui una continuïtat en un futur, perquè ajudi, sobretot, d’altres docents. I és que aquest recull d’obres d’art i de les seves recreacions poden ser un bon document històric i cultural del que està passant aquests dies arreu del món. 

Informa: B. Doñate 

Imatges: QuedAR'T a casa