Un any sense fer castells per la pandèmia

El món casteller, aturat des de fa un any per la Covid-19, confia en el pla de vacunació i en l’aprovació d’una prova pilot per reprendre l’activitat aviat

Un any sense fer castells per la pandèmia

Ja fa un any que l’activitat castellera està aturada pel coronavirus. En una situació normal, aquests dies totes les colles – entre elles, la dels Capgrossos de Mataró - ja haurien començat la temporada i estarien assajant a ple ritme. Però la realitat és que encara no hi ha data perquè el món casteller pugui tornar a l’acció. La represa dependrà de l’evolució de la pandèmia, tot i que hi ha l’esperança que a finals d’estiu es pugui recuperar una part de l’activitat.

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya confia en el pla de vacunació per assolir la immunitat de grup i en una prova pilot que està pendent de l’aprovació del Procicat. Es tracta d’un estudi impulsat per la mateixa coordinadora, el Departament de Cultura de la Generalitat i la Universitat Rovira i Virgili que suposaria fer tests d’antígens a 450 castellers del Camp de Tarragona durant sis setmanes. L’objectiu de la prova és conèixer el grau d’infecció de la Covid-19 durant l’activitat castellera i comparar-ho amb un context de normalitat. Si l’estudi funcionés, es podria agilitzar la represa, no només del món casteller, sinó de moltes altres activitats de la cultura popular, segons ha explicat el president de la coordinadora, Pau Camprovín. 

Mentrestant, hi ha colles com la dels Xiquets de Tarragona que han decidit reobrir el seu local per treballar amb els més petits, una reobertura plantejada com activitat extraescolar, perquè els assajos no estan permesos. En el cas de Mataró, els Capgrossos no es plantegen reobrir el local amb aquesta finalitat. O, almenys, no de moment. Aquest dissabte, la colla té previst celebrar una assemblea per renovar la seva junta directiva. Tots els usos que es puguin donar al local de la colla dependran del que decideixi la nova junta, tal i com ha explicat el vicepresident dels Capgrossos, Guillem del Rey.

Precisament, els Capgrossos han entrat aquest any a la junta directiva de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Això vol dir que podran debatre i decidir de més a prop tot el que afecti el món casteller. Ho faran a través d’un vocal: Ramon Bach. Del centenar de colles – en total, són 102 – només hi ha 12 que tenen un vocal en la junta directiva de la coordinadora. 

Informa: B. Doñate