The Tyets i Lildami, caps de cartell de Les Santes 2022

Tornen les Santes amb concerts i actes multitudinaris al carrer

El retorn a la normalitat es percebrà, sobretot, amb Les Santes d’aquest 2022. La programació musical, els actes de cultura popular i de consuetud i les activitats familiars, conformen l’eix de tota la festa. Unes Santes que miren cap a la ciutat, també en la seva programació. Els Tyets són els caps de cartell de les Dissantes, de les que també han fet la cançó. Cine Núria també els acompanyarà a la gran festa de la Fundació El Maresme en una jornada de més de vuit hores de música que comptarà, a més a més, amb Lágrimas de Sangre i Angangas. Pel que fa a la música en destaquen noms com Lildami, que tocarà el dia 26 a l’Escenari Espigó situat al costat del Centre Natació Mataró, Llibert Fortuny i Gergo Borlai o els concerts de Marrinxa que ho faran el 27, i les havaneres i Gospelsons el 24. Una de les novetats musicals també arribarà a la Ruixada on, a més de Dj Hochi es preveu que hi hagi música en directe. 
Les orquestres tornaran a posar música als escenaris del Parc Central vell. A la Revetlla de Festa Major sonarà Che Sudaka i l’orquestra Loca Histeria, al concert de Festa Major l’Orquestra Montgrins, els Requisits de Festa Major La Principal de la Bisbal i a l’Espetec Final l’Orquestra Montgrins i la Ghetto Orchestra. I als barris la música serà la protagonista amb dos escenaris: a Rocafonda i al Pla d’en Boet. S’hi ha programat formacions com la rumba de Pelat i Pelut, el rap de Sofia Gabanna, la música electrònica d’Electrogralla, The Free Fall Band o la Big Band Jazz Maresme, entre d’altres.  A més a més durant Les Santes també tocarà la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme, la coral Primavera per la Pau i la Coral La Nota. També l’Orquestra de Mataró i el Cor Madrigalista en una interpretació de la sarsuela ‘Cançó d’amor i de guerra’ que faran en col•laboració a l’Amarant de Bigues i Riells i Americantus de la Garriga al Teatre Monumental. 

Principals actes de Les Santes
La Festa arrencarà el 19 de juliol a la tarda amb l’Estrena i la Proclama. El dia 24 serà el moment de l’actuació castellera  i a la tarda els gegants i nans d’escoles i entitats recorreran diferents carrers de la ciutat amb la Família Robafaves. Aquell dia també hi haurà l’Encesa.
De cara el dia 25, que aquest any coincidirà amb dilluns, el concert de l’Agrupació Musical del Maresme no es farà a l’Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena sinó al Pati de Sant Josep. I al vespre, la Crida de Festa Major que prepararà als mataronins a seguir la Nit Boja, aquesta vegada amb música de El Pony Pisador a la Convidada de la Família Robafaves. A l’Escapada a Negra Nit aquest any s’hi convidarà als Diables de la Llàntia, els Diables del Clot de Barcelona o els Diables d’Onyar, entre altres figures. I la nit acabarà al Parc Central amb la Ruixada. 
El 26 serà el torn dels més petits i es replicarà la Nit Boja amb un concert de rumba de Landry i després hi haurà el Correguspira. L’endemà, dia 27, l’estructura de la festa es mantindrà amb l’Anada a Ofici, la Desfilada i la Passada. A la nit el dispararà el castell de focs que, com ja va avançar aquest mitjà, es dispararà des del passeig marítim i els barris de Cerdanyola i Vista Alegre.
De cara al 28 de juliol la matinal serà per l’Anada a la Residència i a la nit el No n’hi ha prou. I l’endemà encara quedarà temps pel Vermut de bastons i a la tarda l’Enfigura’t abans no tancar les figures a Can Marfà. 
Durant la Festa Major d’aquest any se celebraran els 35 anys de l’Àliga de Mataró, els 100 anys de l’arribada d’en Patufet i els Macers, els 40 anys de la Momeroteta o el 250è aniversari de l’arribada de les relíquies de les Santes a Mataró. 

Programació familiar
Tornen les activitats per a les famílies a l’Espai Familiar que s’instal•larà al Nou Parc Central. Unes propostes del 25 al 29 de juliol amb activitats de les Biblioteques de Mataró, però també d’altres amb teatre, circ, música, etcètera. A partir de les 21h tota l’activitat es traslladarà a una nova carpa que s’instal•larà a  la mateixa zona on es podran gaudir d’espectacles de Guillem Albà, Ytuquepintas, Circ Pistolet o Sopars a Duro.

Informa: M.Gómez

Tags: