"Tot el bé i tot el mal” un homenatge a la maternitat imperfecta

Una reflexió sobre la maternitat imperfecta i sobre la paternitat. Així defineix Care Santos la seva darrera novel·la “Tot el bé i tot el mal”. Un llibre amb el que l’autora mataronina afronta el repte d’explicar una història intimista a ritme de thriller. Acostumada a explicar els seus relats a través de diverses generacions i amb salts en el temps seculars, en aquest, la història passa en una sola nit i amb un sol escenari, un aeroport. Un espai ampli però que pot arribar a ser claustrofòbic, més en situacions de tensió. És exactament el que li passa al personatge en el que se centra la història: la Reina, una dona acostumada a prendre grans decisions i a actuar com ella vol que veu trastocada la seva existència per una notícia sobtada sobre el seu fill. Diu Care Santos que segurament aquesta sigui la més masculina de totes les dones a les que ha donat vida fins ara. Una mare que, diu Santos, està lluny de ser una mare abnegada.

Acostumada a la literatura infantil i juvenil (ha publicat més de 60 títols per a joves, traduïts a més de 20 idiomes), Santos també retrata a “Tot el bé i tot el mal” una generació de joves que malgrat viuen hiperconnectats poden trobar-se molt més sols que generacions precedents. De fet, els mòbils, les tauletes, la tecnologia en definitiva són una part de la trama. És a través d’aquesta tecnologia que busca gestionar i fer canvis, durant la seva llarga nit d’espera a l’aeroport.

A diferència del que ha fet en anteriors ocasions, aquesta novel·la tindrà una continuació. Es dirà “Seguiré les teves passes” i sortirà el juny de l’any vinent. En aquesta el protagonisme el tindran els personatges que Care Santos esbossa a les cartes que apareixen al principi i al final de “Tot el bé i tot el mal”. Una novel·la, per cert, que va sortir a la venda fa poc més d’una setmana i que ja es troba entre les més llegides, segons publicava el diari El Periódico.

Care Santos és una de les autores catalanes més prolífiques i premiades. Tant en literatura juvenil com per adults. Els reconeixements més recents el Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes i el Premi Nadal 2017 per la novel·la “Desig de Xocolata”. 

Informa: C.Salad

Tags: