Toni Cabré relata els últims dies de l’escriptor Stefan Zweig

El dramaturg mataroní publica 'Zweig, la fugida impossible’, una obra de teatre on explica el moment en què l’autor austríac va decidir fugir del nazisme.

‘Zweig, la fugida impossible’. Aquest és el títol de l’última obra del dramaturg mataroní Toni Cabré, un llibre que s’endinsa en la vida de l’escriptor Stefan Zweig i que explica un conflicte al qual va haver d’enfrontar-se en un moment clau en la seva vida: deixar la seva Àustria natal per fugir de la persecució nazi.

L’obra transporta el lector fins al moment en què l’escriptor decideix fugir i refugiar-se a ciutats com Londres, Nova York i, finalment, Petròpolis, al Brasil. Tot un periple motivat per la por, que malgrat tot no salvarà el protagonista, ja que Zweig i la seva dona es van acabar suïcidant poc després de la fugida, convençuts que el nazisme s’estendria arreu i acabaria amb la cultura.  

Cabré ha explicat aquest dimarts en una entrevista al programa ‘El Mirador’ que, per escriure el llibre, s’ha basat en les memòries de Zweig.  Es tracta d’una biografia titulada ‘El món d’ahir’ que, segons l’autor, descriu el declivi de l’Europa de principis del segle XX i que, al seu parer, permet entendre algunes situacions que es donen avui dia, com l’augment de l’extrema dreta.  

L’últim llibre de Toni Cabré, publicat per l’editorial maresmenca Quaderns de la Font del Cargol, és un recorregut pels últims dies d’Stefan Zweig, però també un homenatge postùm a l’escriptor, un dels autors europeus més destacats del segle XX. Precisament, al febrer es compliran 80 anys de la seva mort, una efemèride que, segons Cabré, ha motivat que escrivís aquesta obra.   

Informa: B. Doñate  

Imatges: ‘Farewell to Europe’, Maria Schrader, 2016.