Tercera edició del festival de cinema ambiental Posidònia a la Fresca

La primera sessió es fa divendres al centre cívic Cabot i Barba per l'alerta de pluja. Tracta del problema de les 'xarxes fantasma', xarxes de pesca perdudes o abocades al fons marí. La sessió de dissabte es fa al Port i té els taurons de protagonistes.

Marcel Gubern, de Posidònia 2021, durant l'Entrevista de Mataró Ràdio
Marcel Gubern, de Posidònia 2021, durant l'Entrevista de Mataró Ràdio

El festival de cinema ambiental Posidònia a la Fresca arriba aquest cap de setmana a la tercera edició. La sessió d'aquest divendres està dedicada a les xarxes fantasma, les moltes xarxes de pesca abandonades al fons marí. L'alerta per pluja ha obligat a traslladar l'acte al Centre Cívic Cabot i Barba. La sessió de dissabte, dedicada a la relació entre taurons i humans, es farà al lloc previst, l'esplanada del Port situada al costat de l'hotel Atenea. Marcel Gubern, membre de Posidònia 2021, ha explicat a l'Entrevista de Mataró Ràdio la temàtica de la sessió d'aquesta nit.
 

MARCEL GUBERN, Posidònia 2021
És un fenomen bastant desconegut. Hi ha moltíssimes xarxes de diferents tipus enganxades al fons del mar o xarxes que estan a la deriva. Bé perquè s'han deixat anar d'algun vaixell o perquè són restes de xarxes que, de manera poc responsable, algun pescador pot haver decidit que ho llença al mar, tot i que ara ja hi comença a haver processos i gestió de reciclatge de xarxes. I què passa amb aquestes xarxes?, que se'ls hi diu fantasma perquè ningú les coneix, però segueixen actuant com a xarxes. Per exemple, en zones de Mataró et trobes xarxes que poden tenir tres parts diferents. Una part de la xarxa pot estar incrustada al fons que, per tant, arrencar aquella xarxa seria anar al contrari, fer malbé tota aquella vida que s'ha incrustat i que ja s'ha consolidat en aquella zona. Però també hi ha zones de les xarxes que estan encara al descobert i que estan actuant com a xarxes. Segueixen pescant.

 

La projecció dels documentals va precedida per la xerrada d'experts en les temàtiques. Divendres intervindrà Raúl Álvarez, dierector de Ghost Diving Spain. Dissabte, la conferència prèvia la farà l'oceanòleg de Vilassar de Mar Marc Aquino. 

Les sessions són gratuïtes, però cal inscripció prèvia al correu electrònic info@posidonia2021.org indicant el nom, DNI, e-mail i un telèfon de contacte.