Silvia Albert Sopale porta a Mataró la seva comèdia crítica amb el racisme

El Monumental ha acollit aquest divendres ‘No es país para negras’, un monòleg estrenat el 2016 que s’ha representat per tot l’Estat espanyol

‘No es país para negras’. Així es titula el muntatge que s’ha pogut veure aquest divendres al Teatre Monumental de Mataró. L’espectacle té com a única protagonista Silvia Albert Sopale, coautora del text amb Laura Freijo i Carolina Torres, la directora del muntatge. L’obra és un monòleg crític amb el racisme actual a Espanya que utilitza l’humor i la reflexió per explicar com és la vida d’una dona negra en un país on la majoria dels que hi viuen són blancs.

Silvia Albert Sopale, nascuda a Sant Sebastià fa 45 anys i resident a Barcelona, pren aquest punt de partida per fer un repàs de l’imaginari espanyol dels últims quaranta anys i criticar així situacions racistes que encara perduren. Ho fa a partir de la seva pròpia experiència i de cançons i melodies d’anuncis que van marcar tota una generació, incloent-hi la seva.

Però l’espectacle va més enllà i planteja una altra situació complexa per a qui la viu: què sent aquesta dona quan decideix tornar al seu lloc d’origen, l’Àfrica, i veu que ja no pertany a aquell territori? Aquí és on entren en joc els records de la pròpia artista, que fa viatjar l’espectador a la seva infantesa i adolescència. 

Estrenada el 2016, ‘No es país para negras’ ha girat des d’aleshores per tot l’Estat espanyol. Al Teatre Monumental, l’obra s’ha pogut veure en el marc del Maig Intercultural, una iniciativa de l’Ajuntament de Mataró que aquest any s’ha dedicat al feminisme i a la interculturalitat i que inclou activitats diverses.

Informen: B. Doñate i E. Andrés