Santa Maria torna a mostrar el seu campanar per la Candelera

La joia de la corona de la Basílica de Santa Maria és el conjunt barroc de la Capella dels Dolors. Però l’església més antiga de Mataró té altres elements arquitectònics prou atractius com per admirar-los com a mínim una vegada l’any. És el cas del campanar, que inclou cinc campanes amb molta història i nom propi, tots ells de dona: es diuen Juliana i Semproniana – com les Santes de Mataró, però també Carme, Montserrat i Miquela.

La Parròquia de Santa Maria, el Museu Arxiu i el Grup de campaners de la basílica són conscients del valor del campanar. Per això, cada any organitzen dues visites guiades gratuïtes. Aquest dissabte, coincidint amb la festa de la Candelera, que és la patrona de la basílica, una vintena de persones han pogut pujar al campanar i admirar-lo des de dins. Lluís Hugas, qui va començar a repicar les campanes als anys setanta i coneix bé la seva història, ha dirigit la visita una vegada més. 

La reacció dels visitants? Molt positiva.  I és que pujar al campanar és tota una experiència, no només pel seu passat, sinó perquè permet contemplar Mataró des d'un altre punt de vista, com explicaven els mateixos participants en la visita guiada.

A més del campanar, aquest dissabte s'ha pogut visitar el presbiteri de l’església, dedicat a la Candelera, que es celebra en realitat el 2 de febrer, i el conjunt barroc dels Dolors, que després d’una llarga restauració es va obrir al públic l'any passat.  En aquest cas, però, la visita era de pagament.

El  campanar de Santa Maria es podrà tornar a visitar amb motiu del Dia Europeu del Patrimoni, que acostuma a celebrar-se al setembre.

Informa: B. Doñate / J. Masriera