Sabor de Gràcia, Millor Disc de Folk als Premis Enderrock 2021

Sicus Carbonell i el seu grup han vist reconeguda la seva trajectòria musical de més de 25 anys guanyant el premi a Millor Disc de Folk la primera vegada que estaven nominats en aquests guardons

Imatge: Premis Enderrock 2021

La rumba catalana ha rebut el seu reconeixement als Premis Enderrock 2021. Sabor de Gràcia ha guanyat el premi a Millor Disc de Folk per votació popular per l’àlbum ‘25 A (25 Años)’ coincidint amb un dia significatiu per a ells, el Dia del Poble Gitano. La formació, encapçalada pel cantant i guitarrista mataroní d’adopció, Sicus Carbonell era la primera vegada que estava nominada en aquests guardons i compartien nominació amb Balkan Paradise Orchestra amb ‘Odissea’ i Roba Estesa amb l’àlbum ‘Dolors’. D’aquesta manera valorava Sicus Carbonell el reconeixement al programa El Mirador.

Quan en 26 anys de carrera mai hem estat nominats als Premis Enderrock i que aquest any que és el primer que som finalistes te l’emportis... i més en el Dia Internacional del Poble Gitano... són molts sentiments. És un premi a la nostra trajectòria, són molts anys picant pedra perquè ningú ens ha regalat res.

Per Carbonell el premi encara té més valor tenint en compte que qui ha escollit el guanyador ha estat el públic popular i no la crítica. Un gest que pel cantant i guitarrista de la formació de rumba demostra que aquest gènere musical enganxa molta gent.

Això encara ho fa més gran. No són els crítics, és el públic. Això vol dir que hi ha un públic que li encanta la rumba catalana, que li agrada Sabor de Gràcia, que és fidel a Sabor de Gràcia, no només gitano sinó també gent no gitana. El premi per votació popular té molt més mèrit perquè la música és universal però la rumba té un públic que és minoritari i ahir es va demostrar que no és un públic minoritari.

Pel que fa a la gira interrompuda del treball ‘25 A (25 Años)’ presentat el 31 de gener de fa un any, Carbonell es mostra realista i no espera recuperar-la fins l’estiu del 2022 ja que reconeix que la música d’aquest àlbum requereix que la gent pugui ‘passar-s’ho bé, celebrar, ballar...’ i les condicions actuals no ho permeten.

És per això que ara, Sabor de Gràcia s’ha reinventat i ofereix un nou espectacle que homenatja la Gràcia rumbera. Consisteix en un concert documental que compta amb suport audiovisual on s’emeten entrevistes, s’interpreten temes i fins i tot es porta al públic dins d’una boda gitana. Un tipus de format que esperen, en un futur no molt llunyà portar per tot Catalunya i, a poder ser, també a Mataró.

Informa: L.Sanmiquel / C.Salad