Revela’T, una altra manera de mirar el món

El primer festival de fotografia analògica del món arriba a la 10a edició mantenint l’esperit de la primera: reunir treballs d’autors que experimenten amb materials i processos que s’allunyen de l’era digital

Vilassar de Dalt torna a ser la capital de la fotografia analògica. Fins al 2 d’octubre es poden visitar les 57 exposicions de la 10a edició del Revela’T, un festival pioner al món. Des que va néixer, l’any 2013, ha anat creixent i estenent les seves propostes pel territori.

Anna Gallart, coordinadora del Revela’T: El Festival va néixer i créixer de manera espontània gràcies a l'empenta dels apassionats per la fotografia que arribem fins als 10 anys. Estem contents perquè sabem que hi ha moltes iniciatives d'altres festivals de fotografia analògica al món que han nascut a partir d'aquest. Precisament aquest any reunirem a tots els representants d'aquests festivals a Vilassar de Dalt."

Serà aquest divendres, 16 de setembre, per encetar el cap de setmana destacat d’aquesta edició. Fins diumenge hi haurà conferències, markets fotogràfics, tallers i visites guiades. En paral·lel, es poden visitar les exposicions. El bressol del festival acull mostres com la de Joaquín Paredes, Ambrotos, un projecte sobre la guerra civil espanyola.

Joaquín Paredes, fotògraf expositor Revela’T: "Por un lado son unos zootropos, unos de los precursores del cine. Son unos aparatos que al girar crean movimiento. Son fotogramas que están hechos durante un día entero en localizaciones que son fosas comunes, campos de concentración, sitios donde pasó algo durante la guerra civil. Allí prácticamente no hay nada que sea visible al ojo humano, pero lo que pasó ahí, esa historia, está debajo de la tierra, de ese paiseje en muchos casos idílico." 

Una altra de les propostes és Barely Legal, de Paola de Grenet. La italiana ha retratat noies de 21 anys per captar l’essència d’aquesta edat que, segons ella, combina llibertat amb incerteses.

Paola de Grenet, fotògrafa expositora Revela’T: "Para todos es un moment especial, entre el miedo y la excitación. Para mi fue bastante intenso porque de golpe tenía las alas sueltas però no sabía volar."

Tant en Joaquín com la Paola defensen la fotografia analògica enmig d’un món accelerat perquè els permet plasmar realitats d’una manera que va més enllà dels arxius digitals. De fet, les vendes de càmeres analògiques i de carrets s’han disparat els últims anys. Ara bé, enmig d’un context tan immediat i fugaç com el nostre, és només una moda o estem recuperant una manera de mirar el món?

Anna Gallart: "En un món tan accelerat, la fotografia analògica aporta pausa, calma, reflexió i resultats molt diferents.

Paola de Grenet: "Justamente lentitud i reflexión. Soy una persona espontánea pero necesito procesar"

Joaquín Paredes: "Sentir placer personal por trabajar con este tipo de procesos e intentar encontrar una estética y un resultado diferente a lo que se suele ver."

Anna Gallart: "Jo crec que ha vingut per tornar-se a quedar. Està clar que hi ha una part de moda que es tornarà a restablir. Però aquells que s'han endinsat en la fotografia analògica i han tingut la intenció de descobrir un amica més enllà es quedaran i el mitjà continuarà creixent.

El gruix de les activitats, així com la majoria de les exposicions, són a Vilassar de Dalt, però també n’hi ha a Barcelona, Mataró, Premià de Mar o fins i tot Burgos en el marc del Revela’T Circuit. Tota la informació sobre el festival es pot consultar al web revela-t.cat

Informa: L.Cera