Ramon Manent fa redescobrir el Cementiri dels Caputxins

El fotògraf mataroní exposa 7 grans fotografies que volen ser 7 punts de vista diferents del Cementiri dels Caputxins

Pot semblar poc habitual consumir cultura dins dels cementiris, però el cert és que des de fa temps la Capella del Cementiri dels Caputxins és escenari artístic de diferents mostres. Ara és el torn del fotògraf Ramon Manent que, davant l’encàrrec, es va proposar fer descobrir el cementiri a través de set punts de vista totalment diferents. Manent ha preferit però respectar l’espai i fer valdre l’arquitectura de la mateixa capella. Així ha situat cada una de les set grans fotografies a una de les arcades de l’espai per facilitar al visitant la seva lliure circulació. A més, conscient que no és coneguda la possibilitat de visitar exposicions en aquests indrets, fa una crida a passejar pel Cementiri dels Caputxins.

Els set punts de vista que ha captat Manent també es poden observar com a recorregut. Comencen amb una aiguatinta que es conserva al Museu de Mataró, data del 1799 i en ella es veu el Convent de les Caputxines i l’actual Cementiri dels Caputxins. La segona imatge és l’arquitectura de Garriga i Roca en la que el fotògraf ha volgut traslladar la tranquil·litat de l’espai a través de la llum i les ombres que genera. A la mostra també hi ha fotografiat el monument dedicat als que van caure a les Brigades Internacionals, situat a la part alta del cementiri. Una zona en la qual s’enterraven antigament les persones no catòliques. Aquesta zona dividida pels catòlics i els que no ho eren també ha quedat retratada per Manent. També hi ha un detall d’un dels panteons del cementiri i un retrat d’una figura feta per Jordi Arenas, un petit homenatge que ha volgut fer Manent al centenari del naixement de l’artista mataroní. Potser una de les imatges més característiques de la mostra és l’última, una fotografia amb molta perspectiva de la situació del cementiri vista des de l’Avinguda Amèrica. Tot plegat, motius que han portat a Manent a fer obrir els ulls a tots els visitants.

La mostra organitzada per Cementiris Metropolitans es podrà visitar cada dia de 9 del matí a cinc de la tarda fins al pròxim 13 de desembre.

Informa: M.Gómez