Publicaran tota l'obra poètica de Ventura Ametller i "Summa Kaòtica"

L'endemà del veredicte de la 5a edició del Premi Ventura Ametller, Josep M. Codina, membre de l'Associació convocant, diu a l'Entrevista de Mataró Ràdio que es publicarà en anglès 'Summa Kaòtica', l'obra cabdal de Ventura

Ventura Ametller, en una imatge de joventut
Ventura Ametller, en una imatge de joventut

El veredicte de la 5a edició del Premi de Poesia Ventura Ametller s'ha donat a conèixer la nit de dimarts en un acte al Cafè Nou emmarcat en el Dia Mundial de la Poesia. El guanyador és Pol Vouillamoz, un jove de 24 anys de Sant Cugat del Vallès, amb l'obra "Proses del caient".

TERESA CLAVAGUERA, presidenta Associació Ventura Ametller
El jurat ha remarcat el seu atreviment i, a part de la qualitat, el fet de que s’alineï amb el tipus de poesia que feia Ventura Ametller; que és un aspecte que el jurat sempre té en compte a l'hora de valorar el recull.

El premi porta el nom literari de l'escriptor Ventura Ametller, de nom real Bonaventura Clavaguera i Clavaguera, nacut a Pals el 1933, però veí de Mataró des del 1967, ciutat on  va morir el 2008. Amic personal de Josep Pla, que li va prologar l'assaig Teoria General de l'Universalisme, el nom literari li ve donat de la seva coneixença amb Salvador Espriu.

JOSEP MARIA CODINA, Associació Ventura Ametller
L'Espriu, que era molt aspre, li fa unes crítiques duríssimes. I en Ventura, en lloc de deixar-ho, el que fa és dir "jo tiro endavant amb el que m'està dient el poeta". És tan dur amb ell que li arribava a dir "escolta, amb aquest nom no vas enlloc. Bonaventura Clavaguera i Clavaguera no vas enlloc, l'hauries de canviar, aquest nom". I li suggereix que agafi el nom de la casa pairal de Pals. I a Pals, és ca l'Ametller. I ell agafa el nom, Ventura Ametller. 

Codina, membre de l'associació Ventura Ametller, ha explicat a l'Entrevista de Mataró Ràdio que s'està treballant per publicar l'obra poètica completa de Ventura, reeditar l'assaig Universalisme i que aviat estarà traduïda a l’anglès la seva obra més destacada, la “Summa Kaòtica”, actualment descatalogada en català. 

JOSEP MARIA CODINA
L'editor que està fent la traducció a l'anglès -que és tota una aventura traduir el Summa Kaòtica-  diu: "és una obra cabdal a la literatura europea".

El premi de poesia Ventura Ametller es lliurarà el mes de setembre, un cop s'hagi editat l'obra guanyadora per part d'edicions 1984.