Una vintena de persones ha participat a les tres taules de debat proposades per avançar cap a unes Santes més inclusives i participades

Cap on ha d’anar la programació de Les Santes? I el Voluntariat? Són preguntes que aquest matí de dissabte han intentat respondre la vintena de persones que ha participat a la primera de les dues jornades de reflexió organitzades per debatre sobre la festa major de Mataró. Dividits en tres grups i en sales diferents, els participants han apostat per posar sobre la taula propostes que ajudin a millorar la festa en matèria de voluntariat, programació i accessibilitat. Han estat tres dels espais del Centre Cívic Cabot i Barba els que han acollit la cita on s’hi ha congregat cares molt habituals al plenari de Les Santes, però també alguna cara nova. Veus que han demanat a la regidoria de Cultura, el retorn de les comissions que anys enrere havien servit per fer propostes i d’on havien sorgit actes que, edició rere edició, van confeccionar el que avui és el ritual de la festa.
En aquest sentit, algun dels assistents ha cridat a que els voluntaris han de tenir un paper diferent al de repartir aigües durant els actes i considera que s’ha de donar una empenta al paper dels voluntaris. Persones que han d’aportar idees que es converteixin en actes que s’incloguin a Les Santes del futur.
La música ha estat un altre dels debats candents d’aquesta jornada. Quin tipus de música s’ha de programar? En quin escenari? La pandèmia ha estat una oportunitat per obrir la festa major a la resta de la ciutat, amb escenaris més enllà del centre de Mataró. En les últimes edicions, per exemple, s’hi ha fet concerts a Cerdanyola o Rocafonda. Abans de tornar a programar en aquests espais o obrir-ne de nous, cal fer aquests escenaris més atractius per atraure el públic de la resta de la ciutat. També a nivell de mobilitat per apropar-los més fàcilment.
La tercera pota de la sessió d’avui ha estat l’accessibilitat de la festa. Tot i que fa anys que la inclusió es treballa en el marc de Les Santes, i un exemple d’això són les Dissantes i la participació del projecte Santi, cal fer passos per fer de la festa major una festa accessible per a tots els mataronins. Passos que aquest matí han estat debatent
La perspectiva de gènere i la consuetud, amb un tema tant espinós com el d’obrir la porta a incloure més colles a les institucionals ja existents, seran els temes a debatre a la segona jornada, el 25 de febrer. D’aquí a 15 dies. Les inscripcions per poder-hi participar continuen obertes.