Presència maresmenca a la XIV edició dels Premis Gaudí

'Sis dies corrents', de Neus Ballús i 'Libertad', de Clara Roquet, triomfen a la gala dels premis de l'Acadèmia del Cinema Català

Les joves directores Neus Ballús i Clara Roquet s'enduen els principals guardons de la XIV edició dels Premis Gaudí. Una gala on s’ha reafirmat una nova generació de cineastes femenines i on s'ha condemnat de manera unànime la invasió d’Ucraïna.

Ballús ha recollit 5 estatuetes per 'Sis dies corrents' on destaquen la de Millor directora i Millor pel·lícula de llengua catalana, categoria on competia amb 'Tros', el llargmetratge basat en la novel·la del periodista i escriptor maresmenc Rafael Vallbona. Per la seva banda, Roquet s'ha endut 4 Gaudí per 'Libertad', proclamada millor pel·lícula de llengua no catalana.

Els films ‘Mediterráneo’ i ‘Las leyes de la frontera’, que han escollit escenaris mataronins per rodar algunes de les seves seqüències, també han estat reconeguts per la seva vessant més tècnica. ‘Mediterráneo’ s'ha endut 4 guardons i ‘Las leyes de la frontera’, tres.

En la categoria de curtmetratges, on estava nominat el mataroní Oriol Guanyabens amb 'L'estrany', s'ha reconegut a Ian de la Rosa i la seva proposta audiovisual, 'Farrucas'.

La gala d'entrega dels Premis Gaudí 2022 s'ha celebrat per primera vegada des del Museu Nacional d'Art Contemporani de Catalunya, en un nou format promogut per la nova junta de l'Acadèmia que encapçala Judith Colell, que consideren més "innovador i inclusiu".