Planeta Lletra posa el toc literari a la tardor

L’Associació de Lletrícoles de Mataró proposa un nou repte estacional i ja pensa en el proper recull de relats de l’entitat

La pandèmia va reduir l’activitat de moltes associacions que ara comencen a reprendre el ritme. És el cas de Planeta Lletra, el col·lectiu de lletrícoles de Mataró, que proposa un repte literari per donar la benvinguda –sembla que ara sí- a la tardor. La proposta és un clàssic de l’entitat, que reparteix reptes estacionals pel calendari amb l’objectiu de promoure l’escriptura. Les normes són senzilles: crear un relat de 300 paraules a partir d’una il·lustració i una frase.

Mònica Ruiz, presidenta de Planeta Lletra: "Potser la gent pensa que està molt limitat, però dona molt de joc, tant la imatge com la frase. De seguida comencen a aparèixer idees i a estructurar una història al cap. A més, com que és curteta, és més fàcil, i s'hi pot aplicar molt de simbolisme per tal que el lector deixi volar la imaginació"

La imatge d’aquest repte, una camisa amb els braços entrellaçats, és de la il·lustradora Mònica Torralba. La frase pertany al relat guanyador de l’últim repte estacional, de Montserrat Pérez: “Els carrers van esdevenir un abisme”.

És només una de les moltes activitats que, des de fa més de quinze anys, organitza Planeta Lletra. Han fet presentacions, tallers, vermuts literaris i també han impulsat una revista i han publicat diversos llibres de relats. I és que la passió per l’escriptura i la literatura és el que uneix aquests lletrícoles.

Sandra Cabrespina, vicepresidenta de Planeta Lletra: "Jo sempre havia pensat que allò que m'agradava era llegir, que m'ho expliquessin. En un moment determinat vaig pensar que potser m'aniria bé escriure, però ho vaig pensar més com una cosa terapèutica que no pas per compartir. Vaig fer un taller, en vaig fer un altre i un altre, vaig conèixer els lletrícoles i m'ho passo molt bé escrivint. Penso que tothom pot passar-s'ho bé, com ho podem fer pintant i dibuixant sense haver de ser Toulouse-Lautrec. S'ha de guadir d'aquestes coses i escriure pot produir moltes satisfaccions"

Ara ja pensen en el proper llibre. El primer recull va tenir la temàtica de l’amor com a eix central, però la resta s’han tenyit de negre per narrar crims a Mataró.

Pel que fa al repte de tardor, els relats es poden entregar fins a l’1 de desembre. Les bases per participar-hi són al web planetalletra.org.