El llibre és un recorregut per la història agrícola de Mataró i les famílies pageses a través de 25 masies

Pilar González Agàpito publica el desè títol de la seva col•lecció de llibres dedicats a mantenir la història recent de la ciutat a través del paisatge, els carrers i els testimonis de la gent. Ara s'ha passejat per les terres de pagès de Mataró, amb especial atenció a les Cinc Sènies. "Cases de pagès. El món agrari a Mataró", recull la història de 25 cases i la vida a pagès de diverses generacions.
PILAR GONZÁLEZ AGÀPITO, autora "Cases de pagès".
Cases de pagès de la nostra ciutat. Hi recullo cases que encara hi són i per tant estan plenes de vida i cases que han desaparegut, però que he tingut la sort que hi ha persones que ens poden explicar i imatges que ens permeten veure el què.
Pilar González Agàpito, la Pili basa el seu mètode de treball en la visita in situ d'allò que vol explicar i la conversa amb els testimonis que li expliquen la història i la vida del paisatge i la seva gent. Aquest és el cas de la Magdalena, del mas de Can Bleda, a les Cinc Sènies.
PILAR GONZÁLEZ AGÀPITO
Elcert és que haig d'agrair el que ens explica la gent, aquests records. I m'he quedat realment estorada de la saviesa que hi ha aquí, com aquest coneixement va passant d'una generació a l'altra.
El que és molt interessant són les històries personals. He entrat a cada casa per a que m'expliquessin les seves arrels, com arriben aquí, les dificultats que hi ha.
Les cases de pagès de Mataró, com és costum arreu, es coneixen pel seu mot, que es manté pràcticament invariable encara que passin generacions i canviïn de propietaris.
PILAR GONZÁLEZ AGÀPITO
Això també és molt divertit. Ara, per exemple, estem a Van Bleda, perquè és el nom que ja troben aquí ells, que es diuen Masjoan. A més, m'explicava la Magdalena que quan arribin ells aquí, que sembraven bledes, no les arrenquen, les esfullen, és a dir, treuen.
Cada masia, cada família, té la seva història i les seves anècdotes.
PILAR GONZÁLEZ AGÀPITO
Hi ha molts aprenentatges, històries familiars i a vegades allò que la realitat supera la ficció, que aquí també passa. Començaments difícils, però també molta solidaritat entre ells quan es necessiten.
El llibre explica com diverses generacions conviuen en el treball de la terra i que és un ofici que no entén d'horaris.
PILAR GONZÁLEZ AGÀPITO
Es nota encara gent de totes les edats. I és veritat que aquets és un món que no tenen hores. Ni hores ni edat. Per tant, si hi ha feina, posem-nos a fer el que sigui.
González Agàpito també constata com ha anat canviant el tipus de conreu i l la importància de l'arribada de l'aigua.
PILAR GONZÁLEZ AGÀPITO
Ens permet veure l'evolució del conreu del nostre entorn. On estem en aquest moment, tot això eren vinyes no fa molt. I com han transformat el que era vinya en terra de conreu.
Rep el nom de les Cinc Sénies perquè, del camí cap avall, són les primeres cinc sénies que tenen aigua. Fan una conducció d'aigua amb aquells arcs que encara ho porten, que encara se'n veu algun. Fan vuitanta arcs per a que puguin regar totes les sénies que hi ha a les Cinc Sénies.
"Cases de pagès" es presentarà públicament el 25 de maig al Col•legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mataró a Can Xammar.