Oberta l’exposició ‘Art i Festa’, que mostra cartells i programes de Les Santes

L’exposició és fruit del treball del Museu Arxiu que ha volgut ensenyar tota aquesta documentació històrica amb motiu dels seus 75 anys

Tret de sortida a l’exposició ‘Art i festa’ que repassa més d’un segle de cartells i programes de la Festa Major de Les Santes. Amb motiu dels 75 anys del Museu Arxiu de Santa Maria, aquest centre d’estudis ha volgut ensenyar tota aquesta documentació gràfica que s’inicia des de 1894 i s’estén fins a 2021. L’exposició, situada a l’Ateneu de la Fundació Iluro, està dividida per èpoques històriques del món de la plàstica i conforma la col·lecció més completa que es conserva de cartells i programes de la Festa Major de Mataró, amb exemplars únics. Per primera vegada, doncs, ara es pot visitar sencera.

Els cartells de Les Santes són els protagonistes d’aquesta exposició, però també s’hi han inclòs programes de la festa, que al llarg dels anys alguns han mostrat il·lustracions diferents de les dels cartells i que també són símbol de l’evolució de la plàstica en aquests anys. I no només hi ha els programes oficials, sinó també els del Foment Mataroní i els de Publicitat Fermalli.

Una de les peculiaritats de la mostra de cartells és que s’hi inclou el de la Festa Major que mai va tenir lloc amb motiu de l’esclat de la Guerra Civil, l’any 1936. El Museu Arxiu compta amb aquest cartell gràcies a una donació d’un particular. Un arxiu gràfic que repassa també la història de la ciutat a través de la simbologia, per exemple, o la llengua que s’hi utilitza.

Aquesta exposició es podrà visitar fins al 29 d’agost a l’Ateneu de la Fundació Iluro. A més a més, està previst que hi hagi visites guiades cada dijous i alguna taula rodona entorn del món de l’art i el cartellisme. En paral·lel s’ha creat una aplicació mòbil plena de curiositats del material que s’exposa a ‘Art i Festa’.

Informa: M.Gómez / E.Andrés