Nova figura festiva a Mataró: La Mulassa

La Mulassa és la nova figura festiva de Mataró. Un animal, nascut del creixement desmesurat d’una Mula, que prendrà protagonisme durant el Carnastoltes i, sobretot, durant el Ball de Gitanes. Aquesta nova figura serà l’encarregada d’encapçalar i obrir el Ball de Gitanes. Ho farà en substitució dels Cavallistes. L’estrena de la Mulassa, però, arribarà abans d’aquest espectacle. La posada de llarg de la nova figura serà el 3 de febrer, coincidint amb el Rebombori Gitanero que tindrà lloc a la Plaça de Santa Maria. Eva Ribas, presidenta de l’Associació Mestres del Gai Saber, explica que la creació d’aquesta figura ha sorgit de la necessitat de substituir els cavalls del Ball de Gitanes per millorar la seguretat de l’espectacle. 

Una nova figura que comptarà amb el seu propi ball i la seva pròpia música. Dansarà al ritme dels Ministrers i la cobla La Principal de la Bisbal. De fet, el director de l’orquestra empordanesa, Francesc Cassú, ha estat l’encarregat de compondre la melodia que acompanyarà la Mulassa. Una figura que lluirà l’escut de Mataró al seu llom.

La Mulassa, però, no és l’única novetat d’aquest 2018 de Mestres del Gai Saber. L’entitat també ha editat un conte didàctic perquè els nens coneguin des de ben petits què és el Ball de Gitanes. L’entitat Mestres del Gai Saber han obert un Verkami perquè els mataronins i mataronines que ho vulguin ajudin a finançar els costos de creació de la Mulassa. Una figura que ha estat obra de Gerard Fort (en l'escultura), Ramon Dalmau (en l'estructura),  Juanma Avilés (en els acabats finals) i Eva Ribas (en el vestuari). Tots ells coordinats per l’instrumentalista Pau Fernàndez.

Informa: S. Ruiz