Nou cicle d'exposicions per donar visibilitat al fons del Museu de Mataró

Fer una mirada nova a les obres del Museu de Mataró és el que pretén la nova exposició que s’inaugura aquesta tarda a Ca l’Arenas. “Dossier 1: Els colors del barroc a les col·leccions del Museu de Mataró” és el títol de la mostra que convida a l’espectador a apropar-se tant a l’estètica com a la cultura barroca rellevant de la ciutat de Mataró. Un material que es conserva  gràcies a la tasca de salvaguarda patrimonial duta a terme a Mataró durant la Guerra Civil. Així, és una selecció del fons, en la que es pot trobar escultura, ceràmica, vidre, mobiliari, indumentària i armament, a més a més de la pintura.  La conservadora del Museu de Mataró, Àngels Soler, assegura que s’ha volgut explicar les col·leccions a partir dels colors per poder mostrar l’essència del barroc, com es treballava i el context social, polític i econòmic en el que es va fer l’obra.

En el color verd, de fet, s’hi exposa per primera vegada una tela de Francesc Tramulles, deixeble d’Antoni Viladomat, on s’hi veu Moisès separant el mar Roig. Aquesta obra es caracteritza per ser única, estar catalogada i realitzada amb la tècnica del tremp. En la mateixa sala s’hi troben obres de l’artista Joan Gallart, a qui se li atribueix la pintura de la Mare de Déu de la Sala de Juntes de la Capella dels Dolors de Mataró. A Ca l’Arenas i d’aquest últim autor s’hi pot veure un estudi de la Mare de Déu amb Sant Joaquim i Santa Anna.

Una de les grans particularitats d’aquesta exposició és que al costat de les obres hi ha fitxes amb les dades i característiques de les peces d’art que l’espectador té davant seu. A la planta baixa de Ca l’Arenas s’hi estrena “Coincidències insòlites. Viladomat i la tècnica”, un projecte de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona en què Mataró es vincula al Museu Comarcal de Manresa i al Museu de Premià de Dalt. La joia de la corona per Mataró és que s’exposa per primera vegada la ‘Transverberació de Santa Teresa’, un oli sobre tela de Viladomat datat entre 1725 i 1735 que es va adquirir pel fons d’art de la Generalitat i ara està dipositada al fons de Mataró des de l’any passat. Totes dues exposicions es podran visitar fins el proper 1 de juliol.

 

Informa: M. Gómez