Najat El Hachmi reivindica l'educació com a arma contra les noves presons

L’escriptora i filòloga Najat El Hachmi ha visitat Mataró per explicar quin és el panorama que afronten les dones en la societat actual. Sota el títol “Noves i Velles presons”, la conferència de El Hachmi ha girat entorn de l’emancipació de la dona. Amb quatre pincellades, l’escriptora ha començat resumint quin és l’origen de les dones. El context ha servit per entendre el nou paradigme: desxifrar-lo i, de pas, trobar solucions per intentar escapar del control. El Hachmi afirma que en el moment en què es trenquen certes pressions, n’apareixen de noves. Trampes que intenten col•locar la dona en el mateix lloc i que només es superaran amb educació.

Per a l’escriptora, guanyadora d’un premi Ramón Llull de literatura i un premi Sant Joan, la solució és prendre consciència i entendre els mecanismes d’opressió. Per això dóna importància a la cultura i als llibres. A ella, la literatura li ha servit d’instrument per entendre el seu origen com a dona i diu que coneix bé la seva condició gràcies als llibres. Tot i això, El Hachmi explica que, a vegades, cal ser més directe.

El centre Cívic del Pla d’en Boet s’ha omplert per seguir la conferència d’El Hachmi, organitzada per la Vocalia de Dones Laia l'Arquera de l'Associació de Veïns del Pla d'en Boet. El Hachmi lluita contra el racisme, l’exclusió social i les noves corrents ideològiques que amenacen la independència de la dona.

M. Rodríguez/P. Andreu