Mataró obre els espais culturals en el Dia Internacional dels Museus

Des de demà i fins al dia 22 hi haurà diferents activitats amb la Nit dels Museus, el dia 14, com a gran protagonista amb els museus oberts fins a les 22h

‘El poder dels museus' és l’eslògan del Dia Internacional dels Museus d’aquest any. Una oportunitat per continuar obrint les portes dels museus a aquells que no hi acudeixen i d’oferir-los visites especials i diferents dels que són més habituals. A la ciutat de Mataró hi ha un total de 9 equipaments museístics que se sumen a la celebració. Del Museu de Mataró hi participa Can Serra, Can Marfà, Ca l’Arenas i la Vil·la Romana de Torre Llauder i, també programen activitats La Presó, La Nau Gaudí, la Casa Coll i Regàs, l’Ateneu Centre Cultural i la Basílica de Santa Maria.  Una demostració de la força que tenen els museus, segons la regidora adjunta a cultura, Maria José Pérez, per fer comunitat a través de l’educació, la memòria i la cultura.

La celebració aquesta vegada s’allargarà durant dos caps de setmana. Al llarg de tots aquests dies hi ha tota mena d’activitats: espectacles, visites teatralitzades, exposicions especials, xerrades o tallers. Quan s’espera més afluència de gent és demà dissabte, amb la Nit dels Museus, quan aquests equipaments estaran oberts fins a les deu de la nit. Cada 30 minuts es podrà visitar l’exposició ‘Matèries en fusió’ a Can Serra, a Can Marfà també hi haurà visites cada mitja hora a ‘Fes memòria, plaça Gran!’ i dos espectacles de dansa amb els ballarins Fàtima Campos i Toni Mira. A Ca l’Arenas s’hi trobaran dues accions teatralitzades de la Compañía La Soledad al voltant de l’exposició ‘Volaverunt. Els gravats de Goya’.

Pels museus en general és un dels moments importants de l’any, segons explica la directora del Museu de Mataró Anna Capella, perquè la ciutadania conegui que el seu equipament més proper està programant activitats.

Una de les cireretes del pastís de les activitats programades és la que coincideix amb el dia internacional, el dimecres 18 de maig. Es tracta d’una conferència que es farà a Can Marfà i que explica el paper de la dona en època romana.

 

La Presó i la Nau Gaudí, equipaments singulars que també es poden visitar

Aquesta vegada és la primera celebració del Dia Internacional dels Museus en què hi participa el MAC, Mataró Art Contemporani, pel fet d’estar instal·lats a la Presó, un equipament patrimonial. A la Nau Gaudí també han preparat accions d’allò més diferents.

La bona entesa entre equipaments museístics de la ciutat permet que algunes de les activitats es vinculin entre sí. D’aquesta manera,  el gravat d’Irene Solà ‘Esto sí que es leer’ de la sère dels ‘Caprichos’ de Goya de Ca l’Arenas, s’instal·larà a la Presó de Mataró aquests dies acompanyada d’un àudio d’un poema d’ella mateixa. Una intervenció que se sumarà a d’altres que ja té instal·lades el MAC, Mataró Art Contempoari, com ara la de Carlos Bunga, la de l’Oscar Holloway i la de Zona Intrusa 15. L’activitat destacada del MAC és el que han anomenat ‘La mitja ceba’ d’Albert Güell.

Un dels espais que aquests dies pot sorprendre és la Nau Gaudí. Des de l’equipament s’ofereix l’acció “T’apaguem els llums. És la nit dels Museus!”. Una oportunitat per descobrir els arcs de Gaudí a les fosques. A més a més també plantegen altres activitats per a públic familiar.

L’ICOM, el Consell Internacional dels Museus, és el que promou la celebració del Dia Internacional dels Museus des de l’any 1977. Ho fa amb el suport del Consell d’Europa i la UNESCO.

Informa: M.Gómez