Mataró celebra avui el Dia Internacional dels Arxius

Aquest any el lema és ‘Som exploradors d’històries, uneix-te a l’equip’

Que un municipi o comarca tingui un arxiu de fons documentals és imprescindible per conèixer la història notarial, judicial, patrimonial i d’empreses o particulars. Segons el director de l’Arxiu Comarcal del Maresme, Alexis Serrano, un bon arxiu ha de tenir uns bons arxivers que es cuidin de donar ordre i context als documents i atenció a la consulta tant presencial com virtual. L’arxiu municipal de Mataró i el comarcal del Maresme té més de 400 fons que conformen una radiografia sociocultural del territori al llarg dels segles.

Alexis Serrano, director Arxiu Comarcal del Maresme
"Tenim un bon arxiu amb molts fons documentals i de col·leccions de documents que ens parlen de la riquesa sociocultural de la comarca al llarg dels segles. Què el fa d'especial? Tenir les sèries molt completes. Això ens permet resseguir la història d'any a any"

Per continuar ressaltant la importància d’aquests espais que emmagatzemen els fons documentals, aquest divendres 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius, declarat per la UNESCO poc després de la Segona Guerra Mundial. El lema d’enguany és ‘Som exploradors d’històries, uneix-te a l’equip’ amb la idea de descobrir cada un dels relats que hi ha darrere cada persona. Segons Serrano, és important continuar celebrant aquesta data per reivindicar els arxius com a testimonis i defensors dels drets i deures de les administracions i els ciutadans.

Alexis Serrano, director Arxiu Comarcal del Maresme
"No oblidem que hi ha més de 28 conflictes en marxa i una de les víctimes col·laterals són els fons documentals. Continuar celebrant aquesta data té encara el mateix motiu pel qual es va crear".

En el conjunt de Catalunya s’han organitzat durant tota la setmana un munt d’activitats. A Mataró, coincidint aquest 2023 amb els 175 anys de l’arribada del primer tren, s’ha fet una conferència a càrrec de l’escriptor i divulgador del món ferroviari Jordi Font-Agustí, en referència a la presència del ferrocarril en la literatura i les arts de la cultura catalana.

Informa: M.Gómez