Mataró se suma a la celebració de l’Any Joan Tomàs

Un taller musical amb concert final i una exposició són només algunes de les activitats que s’han programat aquest mes de juny per la commemoració

Mataró se suma a la celebració de l’Any Joan Tomàs

El Departament de Cultura de la Generalitat ha declarat el 2021 com a l’Any Joan Tomàs i Parés. Fa 125 anys que va néixer i és considerat un “mestre” de la música popular i tradicional. Al costat de Joan Amades, conegut principalment per crear el Costumari Català de tradicions, cultura popular i costums al territori, van fer recerca per crear l’‘Obra del Cançoner Popular de Catalunya’. Enmig d’aquesta recerca, Joan Tomàs va trepitjar Mataró en repetides ocasions: amb Amades a buscar el repertori del flabiolaire Salvador Vives Cabot, però també amb Esteve Albert, amb qui van recollir melodies tradicionals de l’asil de gent gran de la ciutat, ara la Residència de Sant Josep. La tasca que van fer de recopilació conforme un treball de més de 10 mil cançons populars. Un fet, “important”, segons explica Pau Benítez, un dels impulsors de l’Any Joan Tomàs a Mataró, que serveix per reivindicar els orígens, la cultura i la música tradicional, i ser-ne més conscients.

Entre les activitats destacades que s’han programat a Mataró, durant el mes de juny, la Biblioteca Pompeu Fabra acollirà l’exposició ‘Músic de tot cor, Joan Tomàs i Parés’. Una exposició que s’inaugurarà el dia 10 de forma oficial i que comptarà, el mateix dia, amb una taula rodona que girarà entorn les cançons de Mataró i la tasca que van fer Tomàs i Albert a la ciutat. A més a més, hi ha programat un taller de cant i audició pública que té lloc els dies 30 de maig i 5 de juny a l’Aula de Teatre. Es tracta d’un taller impartit pel músic i especialista en polifonia tradicional, Ramon Manent, en el que es prepara un repertori extret del ‘Cançoner de Mataró’, el conjunt de melodies recollides a la ciutat en la visita de Tomàs entre el 1932 i el 1933. El resultat final d’aquest taller es mostrarà en un concert el dia 5 de juny al vespre, al passatge de Can Marfà, un espai molt simbòlic per la commemoració.

A Mataró s’ha creat una comissió específica de l’Any Joan Tomàs per tirar endavant més iniciatives al llarg dels pròxims mesos. A més del flabiolaire, Pau Benítez, hi ha el músic mataroní Dani Álvarez, la Casa de la Música, Cultura Mataró, l’Aula de Teatre, les biblioteques de la ciutat i la formació d’Els Garrofers.

Informa: M.Gómez