Mataró plora la pèrdua de l'artista Jordi Cuyàs

L'artista mataroní Jordi Cuyàs ha mort aquest dijous a la tarda als 60 anys després d'una aturada cardíaca, segons ha pogut saber Mataró Ràdio. Cuyàs era una figura destacada del panorama artístic de la ciutat. Format a la Universitat de Barcelona, va ser autor d'una àmplia obra avantguardista i multidisciplinar, centrada sobretot en l'art plàstic. 

La seva obra - materializada en diferents disciplines- s'ha pogut veure, tant en exposicions individuals com en mostres col·lectives a ciutats d'arreu de Catalunya, com Girona o Tarragona i Granollers,  i d’Europa – va exposar a França o a Alemanya. Cuyàs va destacar sobretot com a artista plàstic a través del grup CAPS.A. però també com a autor de vídeos i com a dissenyador. Ell és l’autor del cartell del Carnaval de Mataró de l’any 1994 i de la Festa Major de Les Santes del 1995. L’any passat, precisament, va dissenyar l’últim torró d’autor de la pastisseria Uñó, dedicat a la Capella dels Dolors de Santa Maria.

El regidor de Cultura, Joaquim Fernández, ha dit que la mort de Cuyàs és una gran pèrdua per a la ciutat de Mataró.

Cuyàs va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona i va ser professor de disseny gràfic, il·lustració i vídeo a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona.

L'inici de la trajectòria artística de Jordi Cuyàs es remunta als anys 80, quan va fundar amb Josep Manuel Calleja i Jaume Simón el grup CAPS.A. Junts van signar 13 publicacions "plàsticoliteràries" durant els anys 1982-1985 i a partir de l’any 2011. Segons els fundadors del grup, la revista CAPS.A era una publicació que contenia "poemes, dibuixos, fils de seda, olors i atzars", situada "a mig camí del llibre d’artista, les revistes ensamblades i altres experimentacions de l’art i de la literatura". L'objectiu d'aquest grup artístic – que mai no ha desaparegut era encara  "arribar al públic de manera directa i lliure, defugint els canals oficials de la cultura i el mercat artístic".

Els artistes Josep Manuel Calleja i Jaume Simón, “consternats” per la mort de qui per a ells, “sobretot era un amic” han coincidit en destacar Cuyàs com a figura cabdal en el panorama artístic contemporani, no només de Mataró, sinó de tot Catalunya. 

Jordi Cuyàs era sobretot dibuixant, però els últims anys va destacar molt com a videoartista, una faceta que va dur-lo a col·laborar molts anys amb el reconegut director de teatre mataroní Josep Rodri. Obres com ‘Morir a Badgad’, de l’any 2003, o ‘Welcome’, estrenada l’any passat tenen vídeos de Jordi Cuyàs.

Justament, l'última exposició de Jordi Cuyàs a Mataró va ser 'Espectres al laberint grotesc', una videoinstal·lació sobre 10 personatges del món mític de Salvador Espriu que es va poder veure a Can Palauet el 2013. L'exposició, formada per un miler de dibuixos esquemàtics i simbòlics, va ser possible per la iniciativa de la Comissió Espriu de Mataró, a cura de Jaume Calsapeu, i va ser produïda pel la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. 

El funeral per Jordi Cuyàs, qui era germàdel periodista i escriptor Manuel Cuyàs, serà aquest dissabte al Tanatori de Mataró a les 12 del migdia.