Mataró i Barcelona celebren un congrés sobre Puig i Cadafalch

Aquest 2017 és l’Any Puig i Cadafalch. L’arquitecte modernista, polític, historiador de l’art, arqueòleg i home polifacètic va néixer a Mataró fa 150 anys i en fa 100 que va accedir a la presidència de la Mancomunitat de Catalunya. Amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement de la seva obra i donar a conèixer aspectes inèdits, experts investigadors han participat del 18 al 21 d’octubre en el Congrés “Puig i Cadafalch. Arquitecte de Catalunya”, celebrat a cavall de Barcelona i Mataró.

L’Institut d’Estudis Catalans, la facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona i la sala d’actes de Can Palauet de Mataró han estat els escenaris de ponències i debats. El Congrés ha volgut tractar aspectes com la feina de Puig i Cadafalch com a arquitecte i urbanista, la seva obra modernista com un dels tres grans noms del moviment amb Gaudí i Domènech i Muntaner i també la seva mirada i aposta pel posterior noucentisme.

També s’ha volgut donar a conèixer la diversitat d’oficis vinculats als seus projectes i els principals col·laboradors de qui es va envoltar. Un altre aspecte ha estat la seva defensa i salvaguarda del romànic i el camp arqueològic, amb Empúries com a paradigma, així com la mirada internacional de l’arquitecte. Per últim, el Congrés també ha volgut cupar-se de la dimensió política de Puig i Cadafalch.

El Congrés es va tancar dissabte amb una visita guiada als principals edificis projectats per Josep Puig i Cadafalch a Mataró i Argentona.

L’Ajuntament de Mataró amb la Direcció de Cultura i la Generalitat han organitzat el Congrés amb l’Institut d’Estudis Catalans, la Universitat de Barcelona i el Grup de recerca en història de l’art i del disseny contemporani.

 

Informen P. Andreu i B. Doñate