Mataró es prepara per un Sant Jordi atípic

Mataró es prepara per un Sant Jordi atípic

Des dels inicis de la diada oficial de Sant Jordi , entesa com el dia del llibre i la rosa, l’any 1931, aquesta és una de les poques vegades que Sant Jordi no s’ha pogut celebrar en el dia que li toca, el 23 d’abril. Demà serà una emergència sanitària, el coronavirus, la que obligarà a cancel·lar la festa i que els carrers i rambles estiguin buits de roses i llibres. Sant Jordi haurà d’abaixar la persiana aquest 23 d’abril del 2020, tot esperant que es puguir gaudir plenament del Dia del Llibre i de la Rosa el juliol.

La festa haurà d’esperar, però l’esperit de Sant Jordi demà serà present en tots els municipis i totes les llars de Catalunya. Molts ajuntaments estan treballant per adaptar la festivitat en temps de confinament. Com és el cas de Mataró, on Sant Jordi deixarà la llança per agafar un mòbil, una tauleta, un ordinador o la televisió i la ràdio. I és que l’Ajuntament, sota el lema “Sant Jordi a prop teu”, proposa celebrar la festa virtualment. 

Hores del conte especials de la Xarxa de Biblioteques a través de Youtube, Dormides de la Família Robafaves fetes des de cada una de les nostres cases o simular l’actuació dels Capgrossos amb cartes o rotlles de paper higiènic són algunes de les propostes per mantenir la Diada més viva que mai a casa. Al capvespre, els balcons seran els protagonistes de la Fogonada. El Llibre Gegant de Contes es farà esperar fins diumenge., però mentrestant tothom podrà enviar els seus relats als il·lustradors de la ciutat. 

Aquesta és la manera de l’Ajuntament de mantenir viu l’esperit de Sant Jordi. Qui també s’ha sumat a aquesta tasca són les llibreries i les floristeries. Tots dos gremis preveuen fortes pèrdues, però gràcies als enviaments a domicili intentaran que l’impacte sigui menor i que tothom pugui tenir la seva rosa o el seu llibre. 

De fet, el Gremi de Floristes calcula que podran vendre 300.000 roses (un 5% de l’habitual) gràcies a la campanya #rosadesantjordiacasa. A través de Llibreries Obertes o de les seves pròpies plataformes, les llibreries de Mataró també estan rebent encàrrecs aquests dies tant per enviar demà com per recollir un cop puguin reobrir les botigues. 

Des de Mataró Audiovisual també ens volem sumar a mantenir viu l’esperit de Sant Jordi amb programes dedicats a la Diada. Però també una programació especial amb els actes més importants de la jornada tant per ràdio com per televisió. A les 12 del migdia i a les 5 de la tarda emetrem els especials de L’Hora del Conte de la Xarxa de Biblioteques, a 2/4 de 8 del vespre reviurem la Diada Castellera de l’any passat i a les 9 de la nit oferirem la música de la Fogonada. I diumenge a les 12 del migida es endinsarem a les cases dels il·lustradors de la ciutat per veure com creen el Llibre Gegant de Contes. 

A més, també us volem recomanar llibres. És per això que al nostre canal de Youtube trobareu les recomanacions literàries dels nostres col·laboradors. 

Perquè tots junts i des de casa podem fer que un altres Sant Jordi sigui possible.

Informa: S.Ruiz