Mapasonor proposa una exposició de sons per fer valdre el paisatge sonor de Mataró

Anar a un museu a escoltar. Això és el que ha plantejat Mapasonor, l’associació de creació documental que proposa descobrir el paisatge sonor de la ciutat de Mataró dins del museu de Can Marfà. La iniciativa s’havia d’haver inaugurat a la primavera però les condicions per la Covid-19 ho van impedir fins ara. Aquest projecte inclou fins a 300 enregistraments com ara alguns actes de Les Santes, converses en diverses llengües en un mercat, el so d’un camió de la brossa o el soroll de les cotorres, el so d’una missa, una obra de teatre o una processó de Setmana Santa. A més també s’hi poden escoltar diferents històries de vida de mataronins. En conjunt, un paisatge urbà que sovint passa desapercebut i que requereix, tal com expliquen des de Mapasonor, una escolta profunda. Fet que precisament, fa trobar els matisos per descobrir com són els sons de cada municipi.

Mapasonor fa 20 anys que es dedica a recopilar àudios amb la voluntat de promoure els drets humans i la cultura popular. Ho fan, diuen, amb la sensibilitat i els criteris etnomusicològics i antropològics creant però, un producte final artístic.

Des de Can Marfà han aplicat totes les mesures de seguretat per poder tirar endavant l’exposició sonora. Des dels auriculars personals i desinfectats, fins a la reducció de coixins per seure a escoltar lliurement els àudios des dels altaveus, passant per la limitació de persones. Tot i això valoren la feina feta per l’associació Mapasonor que planteja, diu la directora del Museu de Mataró, Anna Capella, un canvi de xip de l’espectador.

L’exposició s’anomena “Mataró: de Mancos a Djembereng” i s’ha elaborat a partir de la col·laboració de més de 30 entitats i institucions i una cinquantena de persones. La mostra es podrà veure fins a l’11 d’abril del 2021. Hi ha programades diferents activitats entorn de la proposta sonora, visites dinamitzades i recursos educatius.

Informa: M.Gómez