L'obra 'Helena', guanyadora el 14è Premi literari Helena Jubany

Els seus autors, Joan Fontana i Noelia Nogueiro, han explicat que el relat vol ser un homenatge a la jove mataronina assassinada el 2001

Joan Fontana i Noelia Nogueiro han estat els guanyadors de la 14a edició del Premi Helena Jubany de Narració Curta i Contes per ser Explicats. Es tracta del primer projecte en comú dels dos autors, escrit l'estiu passat. L'obra, titulada 'Helena', vol ser un homenatge a la persona d'Helena Jubany. En aquest sentit, tot i no ser una biografia, el relat té algunes coincidències amb la jove mataronina assassinada l'any 2001.

 

Noelia Nogueiro: És la primera obra literària que fem en conjunt i ha estat concebuda com un homenatge a l'Helena. Estem molt contents que hagi agradat.

Joan Fontana: Sí que és un homenatge a l'Helena. Tot el conte està salpebrat de l'Helena Jubany, de referències a la seva obra i a la seva vida, però ben bé l'Helena del títol no és ella encara que ho pugui semblar.

Enguany s'han presentat al certamen 46 obres d'arreu dels països catalans, i el relat ha estat guardonat per unanimitat. A l'hora d'emetre el veredicte, a banda de la qualitat literària dels treballs presentats, el jurat ha tingut en compte el fet que tinguin característiques tals que les facin adequades per ser transmeses oralment sense que calguin adaptacions posteriors.

D'altra banda, i tal com ha anunciat Joan Jubany, germà de l'Helena, de cara a l'any que ve es preparen uns podcasts a càrrec de la UOC, on estudiava Helena Jubany, on es trobaran les narracions que la jove va deixar escrites. El podcast es titularà 'La maleta de l'Helena' i també contindrà les obres guanyadores de les 14 edicions del premi. De cara l'any que ve està previst que ja se'n tinguin les primeres peces.

El premi està dotat amb 3.000 euros i la publicació de l'obra amb el diari Ara i al Web de l'Associació Cultural Helena Jubany i Lorente. La 14ena edició del Premi Helena Jubany coincideix amb el vintè aniversari de l'assassinat a Sabadell de la jove de Mataró. A més ahir mateix es va saber que el jutjat de Sabadell reactivava el cas amb la citació a declarar d'un nou sospitós, just abans que el cas prescrivís.