L'exposició "Presos polítics a l'Espanya contemporània" aterra a Mataró

Des de divendres es pot visitar a l’Ateneu de la Fundació Iluro l’exposició “Presos polítics a l’Espanya contemporània”. Una mostra fotogràfica obra de Santiago Sierra que, en l’edició de 2018, va causar polèmica i va ser censurada i retirada a ARCO, la gran fira de l’art contemporani de Madrid. Després que fos retirada dels pavellons del certamen i comprada per l’empresari lleidetà, Tatxo Bonet, la mostra s’ha estat veient de forma itinerant arreu de Catalunya. Ara arriba a Mataró de la mà d’Òmnium Cultural. Carles Estapé és el seu president.

La instal·lació de Santiago Sierra inclou 24 fotografies en blanc i negre amb rostres pixelats que corresponen a persones de diverses posicions, que l’autor considera preses polítiques. Hi apareixen Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart els joves d'Altsasu o els titellaires de Madrid, entre d'altres. La idea de l’artista era fer reflexionar el públic sobre la llibertat d’expressió a l’estat espanyol.

A banda de la mostra fotogràfica, Òmnium Cultural ha organitzat tres activitats paral·leles. Tres taules rodones sobre la llibertat d’expressió, la repressió i sobre la situació política actual.  

Informa: L.Barroso / J.Peñaranda / C.Salad