Es tracta d’una mena de gelosies de fusta que hi ha a una quinzena de cases del Centre. Totes elles estan protegides per l’Ajuntament

A Mataró hi ha una quinzena de xafarderes. I no estem parlant de veïnes, sinó d’uns elements arquitectònics de fusta semblants a les gelosies que es van construir a finals dels segles XVII i al XVIII a diverses cases del Centre. Totes elles estan protegides per l’Ajuntament de Mataró i formen part de l’essència de la ciutat.
El seu nom és significatiu: es diuen xafarderes perquè permeten observar l’exterior sense ser vist. Però, en realitat, el seu objectiu era donar privacitat als veïns dels habitatges, sobretot a aquells que es trobaven a carrers molt estrets. És el cas del carrer Barcelona, on les cases estan separades per només 4 metres. Però també tenien altres usos, ja que servien per ventilar les estances i, en alguns casos, per assecar la roba interior d’una manera discreta.
Joan-Fèlix Martínez, delegat al Maresme del Col·legi d'Aparelladors de Barcelona. "Les xafarderes de finals del segle XVII no eren tan treballades. Però durant el segle XVII es va anar avançant. Normalment es feien a cases, com les que hi ha al nucli antic, per no veure els veïns del davant. Quan va entrar el Barroc, ja van començar a lluir. Era una obra d’art veure una façana amb estucats, esgrafiats i una xafardera o dues".
Les primeres xafarderes de Mataró daten de finals del segle XVII i tenien un disseny senzill. Després, amb l’arribada del Barroc, ja van ser més elaborades, amb colors, i s’incorporaven a les façanes de les cases com a símbol de família benestant. Per elaborar-les s’utilitzava sobretot fusta de xiprer i de pi melis, tot i que també n’hi havia de magraner. Es triava aquest tipus de fusta perquè no té grops o nusos i això facilita que es treballi amb ella per crear-les.
La majoria de les xafarderes es troben al carrer Barcelona. En total n’hi ha cinc. La resta de xafarderes es poden veure a diferents carrers del Centre amb història, com la Baixada de les Escaletes, el carrer Nou, al carrer d’en Moles, el Camí Ral, el carrer Sant Francesc d’Assís o Sant Agustí.
L’Ajuntament de Mataró té totes les xafarderes de la ciutat i protegides a través del Catàleg del Patrimoni, ja sigui per elles mateixes, perquè tenen valor, o perquè formen part d’algun edifici protegit. De fet, si es troben en una casa per reformar, s’hauran de restaurar o s’hauran de refer seguint les mateixes característiques. Per això, n’hi ha algunes de noves, fetes amb fustes exòtiques, com la teca.
Informa: B. Doñate / Imatges: P.González