Les Santes 2022, a tocar

L’Herald ha proclamat l’arribada de la Festa Major en el marc de l’Estrena, que ha també ha comptat amb una conferència sobre les festes del barroc català de la mà de Maria Garganté.

Cada 30 de juliol comença el compte enrere per a les properes Santes. L’últim s’ha fet llarg, però ara ja enfila la recta final. Amb la proclama de la Festa Major, els dies es poden comptar amb els dits de les mans. L’Herald ho ha anunciat pels carrers i les places del centre històric de la ciutat per encàrrec de l’alcalde i acompanyat de les Trampes i els flabiolaires, a ritme de ‘Toc de l’Estrena’.

Herald: “Ben aviat serà Festa Major.
Celebrarem Les Santes de seguida!
Nostra ciutat, aquest indret cenyit
de mar, turons, sénies i rieres,
tornarà a fer diada principal
com fa tants anys: per voluntat del poble!”

Una hora abans que l’Herald iniciés el seu recorregut per escampar la proclama, la doctora en història de l’art Maria Garganté Llanes ha pronunciat al Saló de Sessions una conferència titulada ‘Símbol, prestigi i devoció: el desvetllament de Les Santes’ en el context del barroc català. Tot plegat quan es celebren 250 anys de l’arribada de les relíquies de les Santes Juliana i Semproniana des de Sant Cugat del Vallès a Mataró.

Maria Garganté Llanes (doctora en història de l'art): “Les relíquies com a insígnia, en tant que contingut, i els reliquiaris o capelles com a tarja de presentació, en tant que continent. Tot plegat com a garant del prestigi no pas exclusiu de l’Església, sinó de la ciutat i la seva població. Celebrem que 250 després de la seva arribada, les Santes mantinguin la seva enorme potència simbòlica i esdevinguin motor de cohesió social i identitària.”

L’Estrena d’aquest any ha recuperat l’essència d’un acte que se celebra des de 2011 i que serveix per escalfar motors de cara a l’inici oficial de la festa. Coincideix, a més, amb el primer Toc de Novena que protagonitzaran, durant set dies, les campanes de la Basílica de Santa Maria.

Informa: L.Cera