Les llibreries preparen Sant Jordi amb incertesa en les vendes

Segons Dòria Llibres, a Mataró es col·locaran parades a la plaça de Santa Anna i es podrà accedir a elles mitjançant control d’aforament

Les llibreries preparen Sant Jordi amb incertesa en les vendes

Després d’un any més que complicat, arriba una de les dates claus al calendari per les llibreries. Calculen que un Sant Jordi pre pandèmia la gran festa literària els pot suposar un 25 per cent de la facturació anual. Aquest 2021, però, amb això ja no hi compten, ja que les circumstàncies són totalment diferents. Les mesures de seguretat segueixen vigents i les restriccions continuen, i això vol dir que aquest Sant Jordi tornarà a ser complicat pels llibreters. Segons expliquen des de Dòria Llibres, a la ciutat de Mataró, les llibreries agremiades tindran un espai a la plaça de Santa Anna, només el 23 d’abril, on es podrà accedir a elles mitjançant un control d’aforament. L’Ajuntament els facilita les carpes, els permet un taulell de 9 metres de llargada i separa cada una de les parades a una distància de 2 metres i mig. Tot i que el bullici de gent amunt i avall i l’ambient als carrers no serà el mateix, s’espera que, com a mínim, aquest Sant Jordi pugui ajudar al sector. Escoltem Rafa Brujo de Dòria Llibres.

“Estaran separades per 2 metres i mig [les parades] i serà tot ballat. Si entren 4 [persones], en sortiran 4 i n’entraran 4 més. Tindràs un frontal de 9 metres en què podem posar llibres però no és allò de posar quasi mitja llibreria a la parada. Estem agraïts i vius i intentarem estar presents el dia de Sant Jordi, que és la nostra festa de la literatura”.

L’any passat les llibreries van haver de reinventar-se amb comandes a través d’internet i serveis de missatgeria. Si bé és cert que les peticions van ser més regulars al llarg de l’any, la facturació total s’hi ha notat de valent. També per totes les activitats complementàries que organitzen habitualment les llibreries i que s’han deixat de fer: presentacions amb autors, activitats literàries, clubs de lectura o, fins i tot, maridatges i concerts. Malgrat tot plegat, des de Dòria Llibres creuen que durant aquest any de pandèmia hi ha hagut un públic novell que ha descobert la passió pels llibres, un fenomen que també s’ha registrat amb els lectors habituals, que han disparat les seves hores de lectura. Per això es mostren molt agraïts amb tot el públic lector. Escoltem Núria Dòria, de Dòria Llibres.

“Ha estat un any complicat, malgrat que a la que es va poder obrir físicament la llibreria al públic, la gent es va bolcar a llegir i a comprar llibres. Nosaltres hem detectat que la gent possiblement ha tingut més temps per llegir, el que ho tenia una mica rovellat o oblidat ho ha tornat a enganxar i el que ho feia habitualment, ha fet milles. Malgrat tot, agraïts al públic en general perquè ha seguit comprant i llegint llibres”.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha elaborat un document detallant les condicions i mesures de seguretat que s’hauran de complir durant aquest pròxim Sant Jordi. Aquest document permet tenir davant de cada establiment una parada al carrer, que es podria col·locar a partir del dimecres de la mateixa setmana de Sant Jordi, amb una distància de més de 10 metres entre cada una d’elles, en el cas de coincidir dos comerços propers. Unes parades en què, a més, des de la Generalitat asseguren que, s’han d’utilitzar, preferentment, per les signatures de llibres.

Informa: M.Gómez