La visió de la Guerra Civil d’Alec Wainman, en una mostra a Can Marfà

‘Més enllà de les trinxeres (1936-1939). Fotografies d’Alec Wainman’. Així es titula l’exposició fotogràfica que es pot veure des de divendres a Can Marfà. Es tracta d’una mostra de 150 imatges d’Alec Wainman, un britànic que va ser voluntari sanitari a Espanya durant la Guerra Civil i que va captar el dia del dia del conflicte bèl·lic d’una forma lliure i molt personal, allunyat de l’èpica.

Wainman va arribar a Espanya l’agost del 1936 enrolat a la Unitat Mèdica Britànica i va lluitar contra el feixisme, no des de la primera línia de foc, sinó des de la rereguarda, ajudant els ferits com a conductor d’ambulàncies. Les seves fotografies, realitzades amb una càmera Leica, són descriptives i de gran valor humà. Algunes d’elles, les va prendre a indrets com Tossa de Mar o Montserrat. Per la qual cosa, a més, són un gran document històric de la guerra a Catalunya, segons la directora del Museu de Mataró, Anna Capella.

Les imatges exposades a Can Marfà formen part d’un arxiu de 1.600 fotografies que van estar perdudes durant dècades i que va trobar el fill de Wainman fa cinc anys amagades en una maleta. La història recorda el cas d’altres col·leccions de fotografies molt valuoses i també "perdudes" durant anys, com les de Robert Capa, Gerda Taro, David Seymour i Agustí Centelles.    

Amb aquesta exposició, el Museu de Mataró també vol recuperar la memòria dels voluntaris internacionals que van lluitar contra el feixisme a Espanya. Per això, també hi dedica un espai a la memòria gràfica de la Guerra Civil a Mataró i al Maresme, relacionada, precisament, amb els voluntaris, l'atenció sanitària i els refugiats, tots ells símbol de la solidaritat entre els pobles. 

La mostra d’Alec Wainman és una producció del Museu d'Història de Catalunya que ha estat exposada uns mesos a Barcelona i que ara serà a Mataró al proper 8 de març. Més endavant, es podrà veure a d’altres municipis.  

Informen: B.Doñate i P.Villà