La Vella Quaresma perd la seva primera pota

Petits i grans han omplert aquest diumenge la Plaça de la Peixateria de Mataró per presenciar l’inici del tradicional Serra la Vella, un dels actes més esperats a la ciutat un cop es dona per acabada la disbauxa del Carnestoltes. Representada com una dona gran amb set cames, la Vella Quaresma simbolitza el temps de dejuni i abstinència que els cristians han de deixar passar entre el Carnaval i la Pasqua. Per això, cada setmana, se li talla una cama. A Mataró, però, el ritual de tallar-li les cames – o les potes - es fa amb una serra i entonant una cançó. D’aquí es conegui com el ‘Serra la Vella’.  

L’autor de la Vella Quaresma d’aquest any és el reconegut artista mataroní Ricard Jordà. Des de l’organització, Lluís Hugas, explicava a Mataró Audiovisual que tant Jordà com la resta d’artistes de Mataró que cada any dibuixen la Vella Quaresma ho fan de manera altruista i desinteressada.

La Vella Quaresma d’aquest any porta ulleres, va pentinada amb un monyo i duu una cua de bacallà a la mà. Segons Hugas, el seu disseny pot crear confusió sobre si la Vella té sis o set cames. Però només caldrà esperar a la sisena setmana per veure que, efectivament, hi són totes les potes.

El Serra la Vella, una tradició recuperada a Mataró ara fa 42 anys, amb la reinstauració de la democràcia, està organitzat per la Confraria de les Set Setmanes i l’Ajuntament. La Fundació el Maresme també hi col·labora.  

Informa: B.Doñate i M.Torres