La tercera biblioteca pública de Mataró obrirà les portes a l'abril

El ple d'aquest dijous ha aprovat per unanimitat la integració de la Biblioteca Popular de la Fundació Iluro a la Xarxa de Biblioteques Municipals

Mataró tindrà la tercera biblioteca pública amb la integració de la Biblioteca de la Fundació Iluro a la Xarxa de Biblioteques Municipals. Una integració que ha aprovat per unanimitat el ple municipal i que culmina un procés iniciat l'any 2017. Amb la cessió de l'espai l'Ajuntament passarà assumir totes les despeses a excepció dels subministraments i el manteniment que seguirà a càrrec de la Fundació Iluro. La tercera biblioteca pública es posarà en marxa a l'abril amb entrada des del carrer d'en Palau, a la plaça de l'Ajuntament. Ara, el que caldrà fer en els pròxims mesos, com a comentat el regidor de cultura Xesco Gomar, serà debatre el nom que haurà de tenir aquest espai. També ha avançat que des del govern es treballa per poder tirar endavant la quarta biblioteca pública que hauria d'anar ubicada a la zona nord de la ciutat.

Aquest acord és fruit d'un procés complex, que culminarà als voltants del mes d'abril amb l'obertura al públic de la tercera biblioteca pública de la ciutat. La cultura està d'enhorabona. És important el nom, però aquest és un procés que intentarem que sigui un debat i no una polèmica

En la seva intervenció, el cap del grup municipal de Junts per Mataró, Alfons Canela, ha celebrat la notícia després "d'un llarg camí que es va iniciar el juny de 2017". En aquest sentit ha volgut recordar el paper que va jugar CiU i l'aleshores regidor de cultura, Quim Fernàndez amb la signatura d'un conveni entre l'Ajuntament i la Fundació Iluro.

Des del juny de 2017 aquest ha estat un llarg camí del qual ens hem de felicitar ara tots plegats, però potser no ens hem de felicitar perquè hagi trigat tot aquest temps que ha trigat a arribar. També cal un reconeixement al grup municipal de CiU, que són els que van portar endavant aquest acord l'any 2017

També ha celebrat la notícia Francesc Teixidó, cap del grup municipal d'ERC-MES, que ha afirmat que "és una bona notícia que aquesta biblioteca acabi fent el servei públic amb el qual va nèixer". També ha demanat al govern veure el projecte de la quarta biblioteca pública abans del final del mandat.

Per nosaltres és una bona notícia que aquesta biblioteca, que va néixer amb aquesta vocació popular, acabi ara fent aquell servei públic pel que en el seu inici es va dissenyar. Pel que fa a la quarta biblioteca pública que ha d'anar a la zona nord de la ciutat, a nosaltres ens agradaria que abans del final de mandat es pugui veure el projecte. 

La Biblioteca Popular de la Fundació Iluro és la més antiga de la ciutat i va ser gestionada anteriorment per l'obra social de Caixa Laietana. La seva integració estava prevista per 2018 amb una inversió d'aproximadament 250.000 euros per part de la Fundació per adequar l'espai de dues plantes i 1.473 m2 als estàndards de la Xarxa Pública de Biblioteques de la Diputació. El procés s'ha allargat més del previst, fins a poder culminar ara. Durant aquest temps en què ha estat obert, s'havia arribat a plantejar canviar la ubicació d'aquesta tercera biblioteca pública a Can Xammar.

Informa: A.Gual