La Setmana de la Música Antiga de Mataró aixeca el teló

El cicle arriba a la seva 40a edició arrencant amb un concert a la Capella dels Dolors de Santa Maria

La capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria s'ha tornat a vestir de llarg per l'arrencada de la 40a edició de la Setmana de Música Antiga de Mataró. El tret de sortida del cicle l'ha donat el concert de la formació Alla Viola. Tal com explica Olga Miracle, una de les integrants del duet, el concert ha estat emmarcat en el gènere de la frottola, dins les primeres mostres de la cançó renaixentista italiana en llengua vernacla.

Olga Miracle (Alla Viola): Presentem una forma musical que es va desenvolupar en aquesta època (S.XVI), que és la frottola. Tota la música és cantada en l'italià d'aquella época

El recital també ha servit per conèixer l’aspecte organològic del llaüt renaixentista, com la descripció de l’instrument i totes les seves característiques particulars.

I és que des de finals del segle XIV i durant tot el segle XVI el llaüt va ser l'instrument d'elecció per acompanyar la veu. Aquesta música va predominar a Itàlia durant el darrer quart del segle XV i començaments del XVI com a precursora del madrigal.

La Setmana de la Música Antiga s'allargarà amb diverses propostes musicals fins al diumenge 27 de novembre amb un dels seus plats forts: un concert que girarà entorn del classicisme al fortepiano amb obres de Carl Philipp Emanuel Bach (fill de Johann Sebastian), Mozart, Haydn i Ferran Sor.