'La musa de la plaça Reial', nou llibre del periodista Rafael Vallbona

Ambientada a la Barcelona dels 60, mescla un crim amb els ambients de jazz de la plaça Reial. La musa és la cantant Gloria Stewart. Segons Vallbona, 'En una ciutat molt tancada en sí mateixa, una artista negra i famosa cridava l'atenció'

Rafael Vallbona amb el seu nou llibre: "La musa de la plaça Reial"
Rafael Vallbona amb el seu nou llibre: "La musa de la plaça Reial"

El periodista i escriptor Rafael Vallbona publica la novel•la “La musa de la plaça Reial”. Ambientada a la Barcelona dels 60 i basada en una història real, combina passat i present a partir d’un jove universitari que vol conèixer la història del seu avi, un crític musical. La musa del títol és la cantant de jazz afroamericana Gloria Stewart, que actuava a la sala Jamboree de la Plaça Reial.

RAFAEL VALLBONA, periodista i escriptor
En una ciutat que en aquell moment encara vivia molt tancada en sí mateixa i que els estrangers, directament, els hi feien por, una noia guapa, una artista de primera categoria, negra, exuberant i molt famosa, cridava l’atenció.

La novel•la explica un crim real que va tenir lloc al carrer Aragó i com la policia ho acaba relacionat amb l’ambient progressista que es vivia a les sales de jazz de la plaça Reial i els seus entorns. Vallbona aprofita aquesta història descriure una joventut i una Barcelona que es desmarcava de la grisor del franquisme.

RAFAEL VALLBONA
Ja no és aquella Barcelona derrotada militarment, ni la Barcelona vençuda de braços caiguts com podia ser la generació del meu pare, que lògicament s’havien de guanyar la vida i havien de pujar una família i no podien estar per altres coses. És un jovent que vol viure en una societat cosmopolita, que coneixen, que saben què està passant a fora, a França o altres llocs d’Europa, i volen construir una societat diferent: Cosmopolita, oberta, culta, lliberal. Això és un antifranquisme. No tot l’antifranquisme s’acabava en trobar-se en un sòtan de Gràcia a imprimir octavetes del PSUC, que també era i era molt vàlid. Aquest altre antifranquisme també era vàlid. 

Rafael Vallbona ha explicat a l’Entrevista de Mataró Ràdio que és una novel•la sobre la memòria i la imprescindible necessitat que tenim de saber qui hem estat per saber què volem ser. "La musa de la plaça Reial" està editat per Univers, del Grup Enciclopèdia.