La mataronina Care Santos publica la novel·la 'El boig dels ocells'

L'autora diu a l'Entrevista de Mataró Ràdio que l'obra està basada en la història real d'Eugene Schieffelin, 'un home ric i excèntric del segle XIX que va voler introduir als EE.UU tots els ocells que anomena Shakespeare a les seves obres'

L'escriptora mataronina Care Santos, amb el seu nou llibre: "El boig dels ocells"
L'escriptora mataronina Care Santos, amb el seu nou llibre: "El boig dels ocells"

L’escriptora mataronina Care Santos publica la novel•la “El boig dels ocells”, editada en català per Columna (Grup 62)  i en castellà per Destino (Grupo Planeta). L’autora explica a l’Entrevista de Mataró Ràdio l’obra està basada en la història real d’un home ric de Nova York que vol introduir als Estats Units tots els ocells que surten a les obres de Shakespeare.

CARE SANTOS, escriptora
Eugene Schieffelin, que era el fill petit d’una família farmacèutica, un home ric, excèntric, enamorat de Shakespeare, que va tenir la pensada -mala pensada, però preciosa pensada- d’introduir als Estats Units tots els ocells que anomena William Shakespeare a la seva obra. La pensada, els diners i el temps.

Molts personatges i fets de la novel•la van existir realment, com la periodista Nellie Bly. 

CARE SANTOS
A Estats Units és un personatge que li han dedicat llibres infantils i es tracta a les escoles. Jo penso que hi ha una mica d’això que ens ha passat a les dones. Com que és una dona, l’han anat deixant com en un segon terme i és un personatge interessantíssim. Era un noia vinguda de baix de tot, que va arribar a periodista. Va arribar a publicar al New York World, que en aquell moment era la competència del New York Times. Va arribar a ser molt coneguda. Va arriba a fer coses de periodisme d’investigació.

La novel•la està ambientada a Nova York, una de les ciutats preferides de l’autora i que visita regularment. 

CARE SANTOS
Aquesta obra neix a Nova York, quan compro un llibre. Jo sempre vaig a una llibreria que està al carrer 14, que m’encanta; és una llibreria immensa, caòtica, és com un magatzem. I sempre vaig a una prestatgeria que tenen, una taula de novetats de llibres estranys. I allà vaig trobar un llibre que em va cridar molt l’atenció, que es dia “Per què Shakespeare té la culpa de tot”. Vaig comprar aquest llibre, me’l vaig endur a casa i me’l vaig llegir molt temps més tard. Me’l vaig llegir al principi de la pandèmia.

I va ser durant la pandèmia que va decidir escriure “El boig dels ocells”. Santos reconeix que no tenia cap coneixement sobre ocells i es va haver de documentar molt sobre el tema. 

CARE SANTOS
Vaig pensar: Ostres!, jo això no ho puc escriure perquè d’ocells no en sé res, només sé que volen. Però, un novel•lista és això el que ha de fer, si t’enamores d’una història. Vaig començar a tractar amb ornitòlegs, a documentar-me, a preguntar, a fer-me molt pesada i amoïnar-los molt. I, ostres!, les històries dels ornitòlegs són meravelloses. 

Tot i que l’obra passa a Nova York i en part a Londres, Care Santos també ha trobat la manera de fer-hi sortir El Maresme a través d’una parella de Malgrat de Mar que emigra als Estats Units.