La Diada de Sant Jordi torna als carrers a Mataró

Actes com la Fogonada, el Llibre Gegant de Contes, la Gegantada o la Fira del Llibre tornaran a ser presencials, però adaptats a la situació COVID

Mataró recupera els actes presencials de la Diada de Sant Jordi. Després que l’any passat el la Covid obligués a celebrar la diada de la rosa i el llibre des dels balcons, aquest any la Fogonada, el Llibre Gegant de Contes, la Gegantada i la Fira del Llibre tornaran als carrers de la ciutat. Ho faran, això sí, adaptades a la situació sanitària i amb actes entre el 23 i el 25 d’abril.

La Fogonada celebra el seu 25è aniversari. No ho podrà fer, però, amb el seu tradicional recorregut pels carrers del centre a causa de les restriccions. Aquest any es farà darrere l’Ajuntament amb públic assegut, un aforament de 400 persones i cita prèvia. Per arribar al màxim nombre de gent possible, es farà un passi el 23 d’abril, un altre el 24 i un últim el 25. Per celebrar el quart de segle de la Fogonada també es farà una exposició fotogràfica on es recollirà tota la història de l’acte. Es podrà visitar del 23 al 30 d’abril a la Direcció de Cultura i del 3 al 15 de maig a la Biblioteca Pompeu Fabra.

Un acte que també s’adapta és la Gegantada. En comptes de la tradicional cercavila, l’acte passarà a ser una Mostra de Balls de Gegants i que es farà al voltant de la carpa del Parc Central. També se’n faran tres passis: un el dia 23 al vespre i dos més el 24. El Llibre Gegant de Contes, per la seva banda, es farà el diumenge 25 d’abril d’11h a 14h perquè tots els nens i nenes de la ciutat vegin les seves històries il·lustrades.

Un Sant Jordi que segons el regidor de Cultura de Mataró Xesco Gomar:

"És un repte per la ciutat amb l’objectiu de tornar a la normalitat el màxim que es pugui". 

La Fira del Llibre també es recupera per aquest Sant Jordi. Ho farà en petit format i amb restriccions. La fira se seguirà fent a la Plaça de Santa Anna, davant de l’església, però només el dia 23 i amb només 9 parades de llibres. A més es regularà l’accés per evitar aglomeracions i es farà un circuit amb un sentit únic de circulació. A banda de la Fira de Llibres, entre el 21 i el 23 d’abril les botigues de llibres i roses podran posar una parada davant dels establiments. Ho explica Núria Moreno, regidora de Promoció Econòmica.

Conferència institucional i visita a l'Ajuntament de Mataró

La conferència institucional d’aquest any anirà a càrrec del poeta Enric Casasses, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes del 2020. Es farà el 28 d’abril a la Carpa del Parc Central.

Per aquest any també es recupera la Jornada de portes obertes de l’Ajuntament de manera presencial. Al vestíbul del consitòri també es podrà visitar la Família Robafaves, els Nans, el Drac i el Dragalió i una representació de les Diablesses.

Informa: S.Ruiz/ O.Debat