La Cambra del Llibre de Catalunya i els llibreters repensen el 23 d'abril

La Cambra del Llibre de Catalunya ha decidit posposar la celebració del dia de Sant Jordi. Les parades al carrer i les signatures són a hores d’ara incompatibles amb l’estat d’alarma, que tot sembla indicar que es podria allargar. En qualsevol cas, els llibreters ara mateix veuen impossible poder planificar la festivitat tal i com la coneixem. No descarten, en cas que el 23 d’abril s’hagués aixecat la prohibició, celebrar una jornada del llibre redimensionada i adaptada a les circumstàncies que demani el moment. En cas que no sigui possible, la Cambra del Llibre ha acordat que se celebrarà abans de les vacances d’estiu un dia dedicat al llibre, amb parades i signatures al carrer, tot i que la data es concretarà més endavant en funció de com evolucioni la crisi del coronavirus. Des des de Dòria Llibres i la Llibreria Márquez de Mataró expliquen que tal i com es presenta la situació s’allunya la jornada de més facturació per al sector tot i que la situació és incerta.

Pel que fa a l’impacte econòmic en aquest sector, les primeres previsions realitzades per la Cambra del Llibre pel conjunt del sector a Catalunya, si les mesures de restricció de moviments de les persones no s’allarguen més enllà de Setmana Santa, s’estima que podria arribar a afectar un terç de la facturació de l’any, equivalent a l’activitat econòmica del quadrimestre març-juny. Des de Dòria Llibres i la Llibreria Márquez es troben a l’expectativa de conèixer amb detall aquelles ajudes a les que es podrien acollir. Els establiments recorden que tot i que en aquest període no tenen cap mena d’ingrés hauran de seguir pagant el lloguer, els subministraments i si és el cas la quota d’autònoms. Un panorama que des de les dues llibreries mataronines qualifiquen com a molt negatiu. 

Des de la Cambra s’ha fet arribar un paquet de mesures per pal•liar els efectes de l’aturada pel coronavirus a les diferents administracions. La voluntat passaria per fer front, de manera urgent, a la crisi de liquiditat de moltes de les empreses del sector.