La Barram i Repicada no falla i anuncia la Diada de Les Santes

Un bon nombre de persones s'han aplegat a les 2 d'aquest migdia per escoltar la barram i repicada. Mitja hora en què les campanes de la Basílica de Santa Maria anuncien que és la vigília de la Festa Major. Un acte carismàtic en què Santa Maria és escenari per escoltar el tritlleig, repic i volteig de tot el conjunt de campanes anunciant que demà és el dia de Glòria a Les Santes. Els voladors tradicionals que acompanyen el so de les campanes i els campaners que s'enfilen per fer-ho possible, no han fallat tampoc a la cita.

 

Miquela, Carme, Montserrat, Juliana, Semproniana són noms de dona, i són els que porten les campanes de la Basílica de Santa Maria. Unes campanes que aquest migdia han estat protagonistes durant la Barram i Repicada. L’acte que puntualment, cada 26 de juliol, recorda que Mataró és a la vigília del dia Les Santes. Els darrers nou dies han tocat a novena però aquest migdia s’han fet sentir el tritlleig, repic i volteig de tot el conjunt de campanes. Lluís Hugas, campaner major de Santa Maria, detalla el so especial i carismàtic de la Barram i la seqüència que segueixen els campaners .

Un nodrit grup de campaners s’enfilen fins dalt de tot del campanar per fer vibrar totes les campanes de Santa Maria. Això sí, seguint unes estrictes mesures de seguretat per evitar cap ensurt o accident. No es tracta només de trillejar o fer bandar les campanes, sino també de fer-les voltar, una característica molt mataronina que no es dóna als municipis del voltant. De fet, Lluís Hugas destaca que tota mesura de seguretat és poca i recorda com el 1985, el despreniment d’una campana no va causar ferits gràcies a un miracle de Santa Juliana i Santa Semproniana.

Als cops de batall de les campanes, s’ha de sumar el so dels morterets que també han estat protagonistes de la Barram. Són 24 llançaments de boles de pólvora que recorden a les salves de canó que es llançaven antigament. Una tradició que els actuals campaners de Santa Maria han mantingut al ritual. Morterets que es llancen des de l’Hort del Rector.

Informa: S.Ruiz / J.Méndez / E.Andrés