La ‘bailaora’ mataronina Chana ballarà a la seva ciutat per últim cop

El flamenc, que forma part de la seva vida, l’ha acompanyat pels millors escenaris del món

Imatge: Beatrix Molnar
Imatge: Beatrix Molnar

Va aprendre a ballar sola, sobre dos maons, quan era molt petita. Llavors ja li encantava el flamenc, malgrat que a casa seva escoltava molta rumba. L’Antonia Santiago Amador, coneguda com a La Chana, va defensar la seva afició des de ben petita, tot i que no va ser fàcil.

La Chana:

“Allà em vaig inventar el que no sabia. I sense saber, en vaig aprendre. Sobre els dos maons tenia els peus junts, que és com s’ha de ballar per mantenir l’equilibri, més força i velocitat.  El flamenc és la meva vida i ho serà sempre”.

Amb 75 anys La Chana ha trepitjat els millors escenaris del món als Estats Units, la Xina, Austràlia o Llatinoamèrica. La ‘bailaora’, íntima amiga de Peret i la seva família, sempre ha tingut molt present la ciutat de Mataró, en la que ha viscut bona part de la seva vida. Una ciutat que considera “màgica” i en la que se sent orgullosa de poder fer el seu comiat dalt dels escenaris.

La Chana: 

“Mataró sempre ha estat per mi una ciutat màgica, ho té tot. Tinc molta família i la meva església evangèlica a prop. Estic orgullosa de dir ‘adéu’ a la ciutat”.

El pròxim dissabte 4 de juny farà el seu últim espectacle. Ho farà al Teatre Monumental acompanyada de grans noms de l’escena flamenca: Pele, Antonio Canales, Carmen la Talegona i el Yiyo, en un espectacle ideat per Àngel Rojas.

Informa: M.Gómez / À.Moriana