La 63a edició del Premi Iluro compta amb sis treballs finalistes

El veredicte es donarà a conèixer en un acte que tindrà lloc el 16 de novembre

Ja s'han fet públics els treballs que opten a la 63a edició Premi Iluro. Enguany seran 6 les obres finalistes que opten al guardó convocat per la Fundació Iluro, que des de l'any 2020 ha augmentat la seva dotació a 6.000 euros. A banda, també es publica l'obra guardonada. El veredicte es donarà a conèixer mitjançant un acte que es celebrarà el 16 de novembre, a dos quarts de vuit de la tarda, a l'Ateneu de la Fundació Iluro. Des de l'organització s'assenyala que en la celebració de l'acte es seguiran les mesures de seguretat indicades en el moment per les autoritats competents.

Igual que en els darrers anys, a més de les recerques estrictament històriques, també poden concórrer a la convocatòria del Premi Iluro tots els treballs relacionats amb les humanitats i les ciències social on Mataró o el Maresme hi tinguin una presència destacada o interès especial.

Els títols de les obres finalistes són: El primer franquisme a Mataró 1939-1950; La ràdio a Mataró (1922-1978); Expedient Nonell; Les campanes del feudal. Història del Castell a Mataró a la segona meitat del segle XIX i Salut i solidaritat. Brigadistes i refugiats a Mataró. En l'acte del veredicte del Premi Iluro 2021 es presentarà l'obra guardonada a la darrera edició, publicada en el marc de la Col·lecció Premi Iluro, amb el títol Dionís Baixeras 1862-1943, Un pintor entre el Maresme i els Pirineus, d'Esther Alsina Galofré, que va rebre l'accèssit en l'edició de l'any passat.

Una de les novetats d'aquesta edició és la incorporació al jurat del certamen de la doctora Blanca Garí de Aguilera, catedràtica d'història medieval de la Universitat de Barcelona. Garí de Aguilera s'incorpora al jurat com a ponent d'història medieval durant els sis anys vinents en substitució del doctor Flocel Sabaté i Curull.

El Premi Iluro va néixer el 1959, de la mà de l'Obra Social de la Caixa d'Estalvis de Mataró. El 2009, després d'un llarg recorregut i de l'edició d'una setantena d'obres de gran pes acadèmic, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.